БРАТСКИ ГРАД ХЕРЦЕГ НОВИ ПРОСЛАВЉА „ПРАЗНИК МИМОЗE“

175

У Херцег Новом, братском и пријатељском граду Источног Сарајева, почиње традиционални, 55. Празник мимозе. Овај празник, који се одржава у част цвијета мимозе, једна је од најзначајнијих туристичких  манифестација на просторима бивше Југославије и баштини традицију дугу више од пет деценија. Први пут овај фестивал организован је 1969. године.

Под слоганом „За све гуште”, ова јединствена манифестација и карневалска светковина у част цвијета, забаве и дружења, свечано ће бити отворена данас поворком кроз град и концертом једне од највећих регионалних звијезда, Халида Бешлића.

Новљани неријетко воле да се похвале, истичући да је  Празник мимозе манифестација организована у славу цвијета мимозе, који у овој општини цвјета већ у фебруару, када је остатак Европе још покривен снијегом.

Манифестација представља традицију карневалске свечаности, некада типичних за приморске крајеве. У оквиру Фестивала организован је значајан број туристичких, забавних, културних и спортских програма.

Традиционално, централни дио програма заузимају популарне мажоретке које су, уз мимозу, заштитни знак овог празника. Интересантно је да су популарне мажоретке гостовале на отварању Зимских олимпијских игара 1984. године у Сарајеву.

Један од најпознатијих догађаја у оквиру ове манифестације је Фешта од мимозе, рибе и вина, која се одржава дуж Кумбора, Ђеновића и Баошића, обично прве суботе у фебруару.

Сваке године организоване су и  Међународна изложба цвијећа, а задњих неколико година, током манифестације предвиђен је  и популарни Фестивал вина.

Током Празника мимозе организују се и Карневалска светковина, Рибља вечера, Велики дјечји маскенбал, Велика бокешка фешта, Мажорет парада, као и разне представе, изложбе и концерти.

Обично током цијелом фебруара предвиђена су и такмичења у различитим спортовима, пливању, боксу, фудбалу, спортском риболову, једриличарству, боћању, ватерполу, планинарењу.

Руководство Града Источно Сарајево и Општине Херцег Нови потписало је, у октобру 2019. године, споразум о сарадњи и пријатељству којим је дефинисана сарадња у областима туризма, економије, културе, образовања, спорта и локалне политике.

„Овим споразумом јачамо пријатељске и братске односе између града Источно Сарајево и општине Херцег Нови, на задовољство свих грађана. Ми нећемо бити пријатељи само на папиру, већ истински“, поручено је након потписивања споразума.

/Град Источно Сарајево/

фото: Туристичка организација Херцег Нови