ВУКАДИН: ДЕСЕТИНЕ ПОЖАРА ИЗАЗВАНИХ ЉУДСКИМ ФАКТОРОМ, ГРАЂАНИ ДА СЕ УЗДРЖЕ ОД ПАЉЕЊА КОРОВА

607

Припадници Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице града Источно Сарајево у протеклих неколико дана угасили су десетине пожара на отвореном простору у свих шест градских општина.

Старјешина ТВСЈ Његош Вукадин рекао је да су престанак падавина и нагли пораст температуре проузроковали значајно  повећање броја пожара на отвореном простору, као и да су ови пожари изазвани радовима на пољопривредном земљишту, односно, неконтролисаним спаљивањем корова и другог дрвног отпада.

 „Искуство из претходних година нам показује да је узрочник пожара овог типа у већини случајева људски фактор. Желим да упозорим грађане да  овакви пожари могу веома лако измаћи контроли, те да неријетко захвате и угорзе шумска подручја, помоћне и стамбене објекте, при чему могу настати огромне посљедице по живот и здравље људи, материјална добра, те животну средину“, каже старјешина ТВСЈ Источног Сарајева.

Вукадин је упутио апел грађанима да се уздрже од поменутих активности приликом уређења имања.

 „Уколико не постоји други начин да уреде своја имања, позивам грађане да спаљивање отпада обављају само за вријеме повољних временских услова, те да обавијесте најближе ватрогасно одјељење ТВСЈ града Источно Сарајево ради праћења и контролисаног спаљивања отпада“, истакао је Вукадин.

„С обзиром на то да је ово тек почетак временских услова који погодују изазивању и ширењу пожара на отвореном простору, напомињем да би период који је пред нама могао још више угрозити животе, здравље и имовину људи. Стога позивам грађане да одмах престану са било каквим паљењима и да питање отпада рјешавају одлагањем на постојеће депоније, што је у складу са Законом о заштити од пожара. Такође, упозоравам грађане  да ће ТВСЈ послије интервенисања и гашења пожара, достављати податке о лицима која изазивају ову врсту пожара МУП-у са захтјевом за санкционисањем неодговорних појединаца“, упозорио је Вукадин.