ЗА ПРОЈЕКТЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ 200.000 ДОЛАРА

321

Град Источно Сарајево добио је 200.000 долара за имплементацију пројеката у више градских општина који ће, прије свега, бити базирани на енергетској ефикасности, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Након састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и резидентним представником УНДП-а у БиХ Реноом Мејером, Кошарац је истакао да Источно Сарајево има визију и дефинисане политике на који начин да обезбиједи да овај град буде чист, еколошки и „паметни“.

Он је рекао да је на састанку разговарано и о томе како и на који начин користити међународна финансијска средства.

„Значајне напоре у имплементацији еколошких пројеката је дао град кроз буџетска средства и улога Министарства спољне трговине и економских односа је била како и на који начин да обезбиједи међународно финансирање које се односе на еколошке пројекте“, навео је Кошарац.

Он је подсјетио да се у граду Источно Сарајево већ имплементира пројекат вриједан 1,2 милиона долара – у општинама Пале и Трнову, који се односи на утицај климатских промјена на зимски туризам у БиХ, односно Републици Српској, док ће у наредних 15 дана бити припремљени нови пројекат за чију реализацију су већ одобрена средства од милион долара.

Када је ријеч о овом новом пројекту, додао је он, биће афирмисани чисто еколошки пројекти, пројекти енергетске ефикасности и стратешког приступа одређеним питањима.

„Интензивно смо разговарали о томе како дугорочно да ријешимо питање одлагања отпада у Источном Сарајеву, односно на који начин дефинисати све елементе управљања чврстим отпадом“, изјавио је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Ћосић је нагласио да је од средстава које је град добио планирана замјена котловнице у средњој школи на Палама, развијање лед-расвјете у неразвијеним општинама, која се снадбијева путем соларних панела, као и постављање пуњача за електричне аутомобиле у свим градским општинама.

„Надам се да ћемо успјети из ових средстава која нису мала да додамо још капацитета наше соларне електране на крову Градске управе. Тренутно имамо 50 киловата који нам носи годишњу уштеду од 40.000 КМ, а ако бисмо додали још 50 киловата, могли бисмо чак остваривати и добит“, истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, пројекти из области заштите животне средине, дефинисани Стратегијом развоја града Источно Сарајево за период од 2023. до 2029. године, показују да се овај град бори за оно што је усвојено као стратешки документ.

Он је истакао да је данашњи састанак са представницима УНДП-а, који је иницирао министар Кошарац, био користан, те да ће грађани и те како вид‌јети ефекте у блиској будућности.

„Не сумњам да ће након реализације овога бити још подршке за много шире и значајније пројекте у граду Источно Сарајево“, закључио је Ћосић.