ЗВАНИЧНО ОТВОРЕНА ПЈЕШАЧКА СТАЗА НА ДВОРИШТИМА

321

На Двориштима је данас званично отворена пјешачка стаза на чијем уређењу су у претходном периоду радили Туристичка организација Града Источно Сарајево и УГ „Велика еко Дворишта“.

Стаза је кружна и дугачка скоро девет километара, а oсим неколико видиковаца и изворишта воде, красе је изузетно богата природа и претежно четинарске шуме.

„Дворишта су надалеко позната дестинација кад је ријеч о нордијском скијању, јер се овдје одржавају ФИС трке и међународна такмичења у биатлону. Дворишта су и много више од тога, због чега смо уложили додатне напоре да уредимо овај простор и учинимо га привлачнијим за све посјетиоце и у љетном периоду“, рекао је директор Туристичке организације Града Источно Сарајево Игор Иконић.

Иконић је нагласио да је широм свијета све атрактивнији активни одмор, шетање по планинским стазама, као и цикло туризам.

„Пратећи свјетске трендове и имајући у виду љепоте наше природе, ишли смо у правцу уређења бројних стаза, а резултати са терена нам говоре да смо ишли у добром правцу. Уредили смо стазу од Долине мира до Врела Миљацке, затим највећу стазу на Јахорини од чак 16 километара у коју су уложена значајна средства“, подсјетио је Иконић.

Иконић је захвалио члановима Удружења ‘Велика еко Дворишта’ који су поставили тотеме и путоказе и чији ентузијазам је, како је навео, допринио успјешној реализацији овог пројекта.

Укупна дужина стазе је 8.910 метара, оптимално вријеме преласка два и по часа, укупан успон 336 метара, а тежина стазе је класификована као умјерено лагана.