ИКОНИЋ: У СТАЛНОМ ПОРАСТУ БРОЈ СТРАНИХ ТУРИСТА

79

Број долазака страних туриста на подручје града Источно Сарајево у сталном је порасту, а зимска сезона је успјешна упркос недостатку снијега, рекао је Срни директор Туристичке организације града Игор Иконић.

Иконић је рекао да је евидентно да је недостатак сњежних падавина утицао на све ски-центре и зимски туризам на подручју цијеле Јужне Европе и шире, али да се, упркос томе, Источно Сарајево може похвалити повећањем броја долазака страних туриста.

„То је нешто на чему смо активно радили у претходном периоду. За разлику од сусједних ски-центара може се рећи да су Јахорина и Равна планина дале свој максимум. Календарски је прољеће почело, а на Јахорини је скијање и даље могуће захваљујући свим напорима које Олимпијски центар Јахорина улаже у вјештачко осњежавање“, истакао је Иконић.

Он је нагласио да су наступи на међународним сајмовима туризма, те медијске кампање посредством различитих регионалних медијских кућа и уз помоћ инфлуенсера дали резултате и додао да су статистички подаци додатна потврда да треба наставити у том правцу.

Иконић је навео да, према званичним подацима Републичког завода за статистику, број долазака страних туриста на подручје Источног Сарајева у току 2023. године износи 29.343, док је остварено 92.974 ноћења страних туриста на подручју града.

„С обзиром на то да Републички завод за статистику податке преузима од хотела, мотела и других већих објеката, може се претпоставити да је број значајно већи, што би се видјело када би податке Републичком заводу за статистику достављали и смјештаји типа стан на дан и куће за одмор„, рекао је Иконић.

Он је рекао и да су ове године већ наступали на два међународна сајма, а план им је да изађу на нова тржишта, те већ припремају наступе на међународним сајмовима туризма у региону.

Иконић је рекао да су зимску сезону обиљежиле нове манифестације као што су „Паљанска зима“ која је први пут била обогаћена клизалиштем са правим ледом постављеним и у Источном Новом Сарајеву.

Он је подсјетио да је први пут организовано богојављенско пливање за Часни крст на Палама, а бројне госте су привукли и бројни концерти, од којих се истиче концерт Данице Црногорчевић.

„Повећали смо наплату боравишне таксе, захваљујући чему смо били у прилици да организујемо бројне манифестације. У току 2023. године, захваљујући раду Туристичке организације града Источно Сарајево и Комсије за категоризацију, извршили смо највише категоризација смјештајних јединица за изнајмљивање у цијелој Републици Српској“, навео је Иконић.

Он је нагласио да се од укупног броја новокатегорисаних смјештајних јединица у Републици Српској готово пола односи на град Источно Сарајево, што значи да су број један туристичка организација када је ријеч о наплати боравишне таксе у цијелој Српској.

Иконић је рекао да је зимска туристичка сезона на подручју Источног Сарајева на измаку, иако се улажу знатни напори да се у „сезони без снијега“ скијање максимално продужи.

Он је истакао да су увелико почеле припреме за љетну туристичку сезону и ради се на формирању нових атракција.

„Очекује нас богато и садржајно љето у нашем граду“, поручио је Иконић.

/Срна/