МАЛИ ИСТРАЖИВАЧИ: СПАЈАЊЕ СА ПРИРОДОМ КРОЗ ИГРУ И МАШТУ

169

Удружење „Мали истраживачи“ већ више од годину дана посвећено је промовисању здравог начина живота кроз разноврсне активности и игру у природи, а основано је с циљем повезивања дјеце са природом, као и учењa о њој на забаван и едукативан начин. Дјеца кроз различите активности попут интересантних игара развијају љубав према природи, креативност, тимски дух и на тај начин стичу самопоуздање и емпатију према животињама и околини.

Бојана Крстић оснивач овог Удружења каже да су управо дјечији распусти идеална прилика да све идеје буду реализоване током радних дана, а не само викендима што је случај за вријеме школе.

„Наша намјера и јесте да будемо активни онда када дјеца имају довољно слободног времена, што родитељима представља изазов како да то вријеме буде квалитетно проведено“, објашњава Крстић.

Изражава наду да ће у наредном периоду имати много више могућности за чешће организовање излета, како једнодневних, тако и дводневних, јер је заинтересованост велика, а размишљају и о организовању кампова који би трајали више дана.

Ово Удружење, како Бојана објашњава, нема формалан тип чланства, а најчешће о свим активностима обавјештавају путем вибер заједнице, која тренутно броји више од 100 родитеља.

Према њеним ријечима, стандардна постава увијек постоји, али је позив увијек актуелан и отворен за све.

„Сви заинтересовани могу да нас прате и нађу прилику да нам се придруже и виде шта ми то радимо“, наглашава Крсић.

„Мали истраживачи“ већ другу годину заредом реализују пројекат Мали баштовани у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву. То је пројекат градских башта, бесплатан за сву дјецу узраста од 3 до 10 година, који финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и постоји још у Бањалуци и Бијељини.

„Волимо разноврсне активности, али нам је након излета, ипак драго да се вратимо у наш дом на Тврдимићима“, сматра Крстић и додаје да им је овај простор на коришћење уступила Општина Источно Ново Сарајево.

Бојана каже да сви имају прилику да уживају у радионицама кухања и одржавању домаћинства, које дјецу кроз игру припремају за реалан живот.

„У непосредној близини је шума коју прилагођавамо нашим потребама. Ту желимо да створимо учионицу/играоницу у природи, користећи материјале из окружења“, наводи Крстић и истиче да дјеца већ и сама то спонтано раде, те наглашава да дјечије идеје заиста могу бити невјероватне.

Ово Удружење дјелује од 2023. године, а на Тврдимићима активно од прошле зиме.

„Мислим да има још много људи који не знају за нас али ми је драго да су реакције оних који први пут чују шта је идеја Малих истраживача позитивне“, додаје Бојана.

На питање које су активности дјеци најзанимљивије, каже да малишани лијепо реагују на све активности али им је, како јој дјелује, слободна, неструктурисана игра, ипак, најдража.

„То је нешто чему и ми тежимо. Прије свега, одвојити дјецу од техничких уређаја, одвести их у природу, а онда их препустити њиховој машти. Некада им за то треба времена. Многи од њих су навикнути на вођене активности и на то да им неко други осмишљава вријеме, каже Крстић.

Она каже да је предност Тврдимића у зимском периоду видљиво чистији ваздух у односу на град и додаје да је тај призор највидљивији са амфитеатра Бели Вук.

„Инспирација за наше активности настаје у тренутку, а некада и дјеца инспиришу. Често и немамо прилику да реализујемо све оно што бисмо жељели, али када нешто радите из задовољства, када у послу постоји виши циљ, све вам може ићи у прилог“, сматра Крстић.

Бојана каже да сваки излет, свако дружење има безброј малих циљева али је кључно да се дјеца лијепо осјећају, те да нешто науче о природи, историји, општој култури, другима и о себи.

Сматра да је важно да дјеца проналазе задовољства у свијету који их окружује, у цвјетању пупољка, у проналаску шумске јагоде, у заласку сунца.

Изузетно је радује, како закључује, када сазна да дјеца своја сазнања подијеле са родитељима и додаје да има пуно прилика када дјеца уче одрасле правим вриједностима, на које они у свакодневној јурњави понекад и забораве.

/Град Источно Сарајево/