НА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОМ ФАКУЛТЕТУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 80 ГОДИНА ОД НАПАДА НА СОВЈЕТСКИ САВЕЗ

446

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов званично је данас у Источном Сарајеву отворио изложбу фотографија посвећену обиљежавању 80 година од напада на Совјетски Савез и почетка Великог отаџбинског рата.

Универзитет у Источном Сарајеву и Амбасада Руске Федерације у БиХ организовали су изложбу чији се значај огледа у његовању културе сјећања на све важне догађаје који су обиљежили историју да би се новим нараштајима у насљедство оставиле цивилизацијске вриједности на којима почива човјечанство.

Калабухов је рекао да се на овим фотографијама види само неки моменат од оног живота, а сада се послије 80 година може видјети да се све то памти – има боли, радости, туге, али и поноса за ову побједу.

„Осјећам се врло добро, јер смо на овај дан ми заједно, како смо били и у ове тешке године Другог свјетског рата, великог отаџбинског рата за Совјетски савез. Нема у нашој и свим државама које су настале послије Совјетског савеза породице у којој није било погинулих у овом рату. Посебно ме радује што ће много младих људи да види изложбу и не смије се допустити да се фалсификује истина о нашем заједничком подвигу“, рекао је Калабухов новинарима након отварања изложбе.

Он је напоменуо да је отварању изложбе претходио састанак са руководством Ректората, те да је разговарано о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и универзитета у Руској Федерацији, јер постоји интересовање, а постоје и бројне могућности.

„Ми радимо на томе да има и нових уговора за интензивирање ове сарадње и надамо се да ће наше везе да буду још јаче на обострану корист“, истакао је Калабухов.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић је истакао да је привилегија што су један од организатора изложбе која показује све страхоте Другог свјетског рата кроз које је прошао руски народ, који је дао највећу жртву у ослобађању Европе од нацизма.

„Око 27 милиона Руса је погинуло у Другом свјетском рату, дјелимично или потпуно уништено око 2.500 различитих вјерских објеката, прије свега цркава. Око 40.000 болница, 80.000 школа, цијела привреда тадашњег Совјетског савеза била је уништена. Хтјели смо и да скренемо пажњу да су и Срби у бившој Југославији поднијели огромне жртве у Другом свјетском рату“, напоменуо је Кулић.

Он је додао и да су хтјели да скрену пажњу младим нараштајима, студентима да морају да поштују жртве из Другог свјетског рата.

„Не смије се дозволити ревизија историје и да не дозволимо и помислимо да све почиње од ере интернета, Фејсбука и мобилних телефона“, истакао је Кулић.

Он је навео да ће изложба бити отворена наредних седам дана у холу Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те позвао све заинтересоване да је посјете.

Кулић је рекао да је јуче више од 200 студената посјетило изложбу, те истакао да су изложене 32 фотографије, које су стигле из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Он је нагласио да имају стратешки интерес да сарађују са универзитетима у Руској Федерацији, те да имају потписаних 10 споразума о сарадњи.

„Замолили смо амбасадора да нам помогне да се једним оквирним споразумом, који би био потписан између Руске Федерације и Републике Српске, покушају на најмању могућу мјеру свести бирократске процедуре у вези са одласком наших студената на један или два семестра на универзитете у Русију или њихових студента који би долазили овдје. Наравно да очекујемо помоћ у том погледу“, додао је Кулић.

/Срна/