НОВА ГРАЂЕВИНСКА МАШИНА УРУЧЕНА КОМУНАЛНОМ ПРЕДУЗЕЋУ

360

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић уручио је данас руководству предузећа „Комунално“ Пале кључеве нове грађевинске машине вриједности 109.863 КМ, за санацију и одржавање депоније „Станишић долови“, као и ријека и ријечних токова.

Комбинована грађевинска машина на гусјеницама набављена је у оквиру суфинансирања Пројекта „Санирање депоније Крупачке стијене Трново и Станишића долови Пале“, с циљем заштите ријека и ријечних токова.

Ћосић је рекао новинарима да ће ова машина, осим у заштити животне средине, помоћи и у инфраструктурним радовима, као што је спречавање поплава и уређење водотокова.

Он је навео да је Градска управа прошле године са општинским управама Пале и Трново потписала пројекат са Фондом за заштиту животне средине, вриједности од 200.000 КМ, за уређење дивљих депонија на подручја града,

Ћосић је истакао да је данашње уручење кључева машине прва фаза тог пројекта, додајући да град у пројекту учествује са 100.000 КМ, а осталих 100.000 КМ допринос је Фонда.

Према његовим ријечима, у овом пројекту је поред градске управе, паљанског Комуналног предузећа, које је делегирало спецификацију, учествовала и општина Пале са финансијским доприносом који се односио на „покривање“ средстава за ПДВ-ом.

Ћосић је навео да ће у сљедећој фази, кроз три лота, имати подијељене грађевинске радове на депонији „Крупачке стијене“ у Трнову, а чији дио финансира Фонд за заштиту животне средине Републике Српске, а чиме ће пројекат бити и реализован.

Он је додао да се заштита животне средине на подручју града и свих шест општина у његовом саставу прије свега односи на питање уређења депонија, а да је коначни циљ регионална депонија на подручју града или рјешавање питања третмана отпада путем градске спалионице.

„Прије пар дана смо били у Руској Федерацији и ускоро очекујемо договор са приватном компанијом гдје би ишли са спалионицом капацитета око 40.000 отпада годишње. Ако дође до тога, биће еколошки прихватљива, задовољиће све стандарде које захтијева ЕУ и тиме би рјешили питање смјештаја отпада на подручју града“, рекао је Ћосић.

Директор предузећа „Комунално“ Пале Богдан Клачар захвалио је градоначелнику и паљанској управи што су у сложеним макроекономским приликама препознали значај и потребу да јачају Комунално предузеће јер је основа њиховог пословања да имају јаку и оспособљену механизацију за пружање услуга.

„Покушаћемо да машину упослимо, уколико буде потребе, и на подручјима других општина и то ће бити наш допринос, јер смо свјесни да градоначелник Ћосић помаже свих шест општина у саставу града Источно Срајево, па и ми требамо да будемо солидарни“, поручио је Клачар.

Он је истакао да ће машину да користе на градској депонији „Станишића долови“, да одржавају континуитет депоније и задовоље критеријуме како би дошли до коначног рјешења, а то је регионална депонија или третман отпада кроз неки види спалионица.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је питање заштите животне средине
нешто што је веома битно, а локална заједница, улагањима у предузећа, показује да брине о екологији на најбољи начин кроз санацију кровова, фасада, водотокова, депоније.

Југовић је навео да ће паљанско „Комунално“ предузеће користити машину у изазовним временима као што су поплаве, заштита корита, проширење рјечних токова.

Комунално предузеће успјешно санира и води рачуна о депонији Станишића долови у Љубогошти и сигурно да своје искуство могу понудити и другима, те показати како се то ради на најбољи начин. Због тога је важно разговарати о регионалној депонији, ако желимо да се ширимо и развијамо“, рекао је Југовић.

Он је захвалио градоначелнику Ћосићу, који је кроз многе пројекте показао да води рачуна о свим локалним заједницама у саставу града.

/Срна/