НОВИ САД ОБИЉЕЖАВА 80 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА

148

Наш братски град Нови Сад данас обиљежава 80 година живота у слободи. На данашњи дан 1944. јединице Народноослободилачке војске и Црвене армије ослободиле су тај град од окупатора.

Борба и отпор Новосађана су, током Другог свјетског рата, праћени великом погибијом и огромном материјалном штетом. Погинуло је више од 550 учесника НОБ-а, те више од 5.000 цивила, свих узраста, оба пола, различитих националности, а понајвише Срба и Јевреја, односно живот је изгубио сваки дванаести житељ. Нови Сад је био осиромашен и у рушевинама, без иједне читаве фабрике, с уништеном електричном централом, без трамвајског саобраћаја, водовода и канализације, без иједног моста и с готово 20.000 становника мање у поређењу с 1941. годином.

Према општеприхваћеним подацима о ослобођењу 2. батаљон Новосадског партизанског одреда је 23. октобра 1944. године поставио заставу на Градску кућу, што је симболично означило крај окупације, а око 11 часова у Нови Сад су стигле и двије чете 1. батаљона Новосадског партизанског одреда, док су у 13 часова стигли дијелови јединица Главног штаба Војводине и 7. војвођанска бригада.

Свештеник у Успенској и Алмашкој цркви, први послијератни градоначелник Новог Сада и народни посланик прота Алимпије Поповић забиљежио је догађаје тог октобарског поподнева прије 80 година. Према његовим биљешкама, Мађари окупатори су град напустили неколико дана пред ослобођење, док су Нијемци то учинили у недјељу, 22. октобра, у 15 часова, претходно разрушивши оба моста. Од тог тренутка је град био слободан.

Од ослобољења је прошло 80 година, а Новосађани, као и сви становници братских градова могу да буду поносни на Нови Сад – град будућности, који данас представља здравствени, спортски, туристички, културни, те модеран центар нових и иновативних технологија по мјери свих својих грађана.

Поводом Дана ослобољења, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и предсједница Скупштине Града Новог Сада Дина Вучинић уручиће овогодишњим добитницима Октобарску награду и Новембарску повељу, а Дан ослобољења биће обиљежен и свечаним програмом.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписали су у септембру 2021. године у Новом Саду Споразум о сарадњи ова два града.

Споразум подразумијева, прије свега институционалну сарадњу, заједничке наступе у реализацији међународних и прекограничних пројеката. Сарадњу је могуће остваривати и у областима привреде, пољопривреде, туризма, спорта, културе, образовања и заштите животне средине.