ОБИЉЕЖЕН ДАН ПРВЕ РОМАНИЈСКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ

248

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствовао је данас парастосу у цркви Успења Пресвете Богородице и положио вијенце на централно спомен-обиљежје на Палама. Прва романијска пјешадијска бригада, током Одбрамбено-отаџбинског рата прошла је сва ратишта и имала 379 погинулих бораца.

Градоначелник Ћосић је истакао да се обиљежавањем датума из Одбрамбемно-отаџбинског рата његује култура памћења.

„Дан Прве романијске пјешадијске бригаде прилика је да млађе генерације стоје раме уз раме са онима који су стварали Републику Српску и присјете се оних који су дали оно највредније за Српску, а то су животи“, истакао је Ћосић.

Он је нагласио да му је част што данас стоји на мјесту гдје су истакнута имена оних који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату, али и да је понос бити поред оних људи који су били припадници ове бригаде и који су обишли многа ратишта вођени жељом да заштите своје породице и свој народ и да се боре за слободу српског народа.

„Ниједан српски војник ни једним својим потезом није атаковао на слободу другог народа, само се трудио да очува слободу српског народа“, нагласио је Ћосић.

Бивши командант Првог батаљона Прве романијске пјешадијске бригаде Срето Пантић, евоцирајући успомене, истакао је да је Прва романијска пјешадисјка бригада формирана, односно преименована, 30. јуна 1991. године у Хан Пијеску из 216. брдске бригаде.

Пантић је рекао да је то јединица која је у почетку у свом саставу имала четири батаљона и која је прве борбене задатке извршила на аеродрому Маховљани у Бањалуци у јулу 1991. године, да би у октобру 300 бораца послали на ратиште у Вуковар, гдје су имали прве жртве.

Он је нагласио да је Бригада у јесен 1992. године у саставу имала осам батаљона и приштабске јединице.

„Прошли смо сва ратишта и Бригада је имала 379 погинулих бораца. На Нишићкој висоравни смо завршили рат и понос нам је и част што нико од наших припадника није починио ратни злочин“, истакао је он.

Припадник Прве романијске пјешадијске бригаде Бошко Томић истакао је да на просторима Сарајевско-романијске регије погинуло више од 4.000 бораца, а само на Палама преко 500.

„То су огромне жртве и то нас обавезује да обиљежавамо ове дане“, казао је он и додао да га, као припадника ове бригаде радује да нигдје нема трагова ратног злочина.

Томић је рекао да је некада Прва романијска бригада бројала девет батаљона и била огромна сила.

Он тврди да Сарајево није било опкољен град и да српске снаге нису никога држале у окружењу већ да муслиманска војска није дозвољавала да се изађе из града.

/Срна – Град Источно Сарајево/