ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РУЧНИХ РАДОВА „ЧАРОЛИЈА НИТИ“

275

Изложба ручних радова „Чаролија нити“, која је отворена данас у Источном Сарајеву, окупила је учеснике из више удружења, а тема манифестације је вуна.

Радове су изложили чланови удружења „Митров данак“ и „Пробуди се“, Психијатријска болница Соколац, Радионица „Чаролија нити“, Казнено-поправни завод Кула, али и жене које су самостално донијеле своје ручне радове.

Координатор манифестације Биљана Мацан рекла је да је ово 16. изложба коју приређује Матична библиотека Источно Сарајево, те додала да су 2008. године кренули као једна мала радионица „Чаролија нити“ у оквиру Библиотеке.

„Тема манифестације је вуна – од шишања оваца, припреме и чешљања вуне, преко предења, до крајњих производа“, изјавила је Мацанова новинарима и додала да је за сутра планирано такмичење у предењу вуне, као и да се пријавило осам такмичара.

Према њеним ријечима, биће додијељене прве три награде – 100 КМ, 70 КМ и 50 КМ, док ће остали такмичари добити симболичне поклоне, захвалнице и признања.

„Ову изложбу коју су поставили наши излагачи прати и једна изложба на паноу, који је приредио наш етнолог Бранко Пјевић. Ријеч је о изложби на којој је текст подржан фото-документацијом са терена“, истакла је Мацанова и додала да је неке фотографије Пјевић сам снимио на терену, а неке је користио из других публикација.

Представник удружења „Митров данак“ Радојка Тешановић истакла је да су чланице овог дружења дошле да покажу своје радове, како не би пало у заборав предење, чешљање, али и гребенање вуне.

„Ту смо и са готовим производима. Дио народне ношње захтијева и вунене производе, тако да смо се ми углавном базирали на плетење чарапа за народну ношњу, са врстом која се зове поплет и дио је и мушке и женске ношње“, истакла је она.

Према њеним ријечима, поред џамадана, тканице, џечерми, у удружењу плету све што је потребно.

Изложба „Предем танко па се чини малко“ отворена је до сриједе, 22. марта.

/Срна/