О ПРОБЛЕМУ НАСИЉА НЕ ТРЕБА ЋУТАТИ

194

У Источном Сарајеву јуче је одржан округли сто о пружању правне и психосоцијалне подршке жртвама насиља у оквиру пројекта „Источно Сарајево – град без насиља“.

Предавач Данијела Мрда истакла је да је важно говорити о проблему насиља које се свакодневно дешава.

Она је навела да је пројекат „Источно Сарајево – град без насиља“ идеја водиља свим институцијама које не смију остати имуне на овај проблем у друштву.

„Судови, тужилаштва, полиција, центри за социјални рад и центри за ментално здравље не смију остати имуни и сви се морамо снажније укључити у овакве активности“, нагласила је Мрда.

Она је рекла да су насиљу тренутно највише изложени млади, који су, осим породичног, емоционалног, вербалног или неког другог насиља, изложени опасностима на друштвеним мрежама.

„То интернет насиље све више узима маха и морамо радити много више на превенцији како бисмо ове случајеве учинили спорадичним, а не овако честим као данас“, рекла је Мрда
новинарима у Источном Сарајеву.

Извршни директор Женског интерактивног руралног центра Милена Регоје рекла је да је на данашњем округлом столу разговарано о апликацији „СОС“ за подршку жртвама породичног насиља.

Педагог Љиљана Пурковић информисала је на округлом столу младе дјевојке из Источног Сарајева на који начин да користе ову апликацију.

Један од предавача био је и правни савјетник Фондације локалне демократије Амер Хомарац, који је рекао да су сви дужни да се укључе у превентивне активности, те пруже подршку надлежним органима да на адекватан начин заштите жртве.

Пројекат „Источно Сарајево – град без насиља“ спроводи Женски интерактивни рурални центар, уз подршку града Источно Сарајево, Развојног програма УН и ЕУ.

/Срна/