ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ НА ВОЈНИЧКОМ СПОМЕН-ГРОБЉУ МАЛИ ЗЕЈТИНЛИК НА СОКОЦУ

819

Република Српска је једини административни оквир на овим просторима у којем Срби могу да искажу политичку вољу, националне и вјерске осјећаје, изјавио је министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић који је поводом Дана Републике положио вијенац на војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Милуновић је навео да у таквом административном оквиру Срби могу да сачувају културу, традицију, језик и писмо.

Он је истакао да никада дуже у српској историји на овим просторима, од најезде Турака, Срби нису имали такав политички оквир који им је омогућио слободу, изузев Kраљевине Југославије, која је на жалост трајала од 1918. до 1941.

Он је нагласио да су у бившој Југославији, послије Другог свјетског рата Срби дијелећи своју слободу са другим народима због лажног братства и јединства били онемогућени да у потпуности искажу своје вјерске и националне осјећаје и изразе своју политичку вољу, што у Републици Српској могу.

Напоменуо је да на овом војничком гробљу на Сокоцу почива готово 1.000 од укупно 23.000 српских бораца који су положили животе за Српску у минулом одбрамбено-отаџбинском рату.

Изасланик предсједника Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да је завјет бораца, који су уградили животе у Српску, обавеза генерацијама које стасавају и долазе да се у слободи и миру чува и његује Република Српска, да се њен правни оквир и суверенитет задржава, како је то и Дејтоном прописано.

Према његовим ријечима, Република Српска није творевина која је настала у рату, већ је настала у миру, те ће је сви мирним и демократским средствима бранити и чувати.

“Неки покушавају да нам наметну санције, да нас уплаше, а сви ови животи који су дати за Српску имали су далеко веће посљедице од санкција. Наше генерације су спремне да са било каквим санцијама и у било којим околностима наставимо да бранимо Републику Српску и да је сачувамо”, поручио је Ћорић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да се и данас, када се прославља 30. рођендан Српске, треба присјетити да је сваки дио Републике једанако важан и значајан, а да је Мали Зејтинлик да је једно од најсветијих мјеста и темељ Републике Српске.

“То је зато што овдје има велики број српских војника који су страдали за Републику Српску, сахрањени на другим мјестима, али су донесени овдје да свједоче о томе како је стварана Српска и да буду на једном мјесту”, рекао је Ћосић, те напоменуо да је још доста тако значајних мјеста на простору Српске.

Он је истакао да са Малог Зејтинлика, са Сокоца и из Источног Сарајева иде порука о важности сваког дијела Републике Српске, која треба да се преноси млађим генерацијама.

Демобилисани борац Војске Републике Српске Васо Тимотија из Трнова рекао је да га свака посјета и одавање почасти саборцима на Малом Зејтинлику посебно дотакне јер на овом Војничком гобљу почивају његов рођак и неколико сабораца.

Он је изразио увјерење да је Сарајевско-романијска регија поднијела највећу жртву, те да је општина Трново у просјеку дала највише жртава у минулом отаџбинском рату.

Поводом обиљежавања Дана Републике Српске и 30 година њеног постојања на Спомен-крст на Малом Зејтинлику вијенце и цвијеће су положили изасланик Ћорић, министар Милуновић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Kошарац, народни посланици, српски представници у заједничким институцијама БиХ.

Цвијеће и вијенце су положиле и делегације Савеза општина и градова, те представници града Источно Сарајево и општина Соколац, Пале, Трново и Источно Ново Сарајево и представници организација и удружења проистеклих из обдрамбено-отаџбинског рата и СУБНОР-а.

/Срна/