ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА БИЦИКЛИСТИЧКЕ СТАЗЕ ПАЛЕ-САРАЈЕВО

108

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер и градоначелница Сарајева Бењамина Карић присуствовали су данас обиљежавању почетка радова на изградњи бициклистичке стазе Сарајево – Пале, која ће полазити од сарајевске Вијећнице, пјешачком зоном Дарива, повезати се са трасом ускотрачне пруге и завршавати на старој жељезничкој станици на Палама.

Градоначелник Ћосић рекао је да је ово јединствен туристички производ, значајан за све који живе у овим општинама, те да ће допринијети развоју туризма и ширењу туристичке понуде Источног Сарајева и Сарајева.

„Некада је овом трасом ишао ћиро, који је био значајан за тадашње генерације, а, сада се томе враћамо на модернији начин. Сигуран сам да ће стазу користити бициклисти, али и туристи и рекреативци, те да ће овај пројекат омогућити повезивање са другим туристичким дестинацијама“, навео је Ћосић, додајући да ће бициклистичка стаза допринијети проширењу љетних туристичких садржаја Јахорине и Требевића.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, градоначелници Источног Сарајева Љубиша Ћосић и Сарајева Бењамина Карић данас су у Сарајеву присуствовали почетку радова на изградњи бициклистичке стазе Пале-Сарајево, за коју је ЕУ издвојила 2.300.000 евра.

Сатлер је рекао новинарима код моста Козја ћуприја да је му је изузетно драго што послије четири године приче и припрема данас званично почињу радови на важном пројекту који ће додатно обогатити туристичку понуду Сарајева и Источног Сарајева, с обзиром на то да ће стаза пролазити кроз предивне пејзаже.

Он је напоменуо да је било огромних потешкоћа јер је пројекат комплексан будући да укључује два ентитета, неколико општина, два јавна предузећа.

„Требало нам је петнаестак дозвола, што није било лако. Зато захваљујем свима на доприносу, а посебно начелницима општина и градоначелницима Карићевој и Ћосићу. Ово је лијеп примјер како заједнички можемо доћи до резултата“, нагласио је Сатлер.

Он је најавио да је у припреми још пројеката, међу којима је и реконструкција ускотрачне пруге између Горажда и Фоче долином ријеке Дрине. „Настављамо да инвестирамо јер истински вјерујемо да је ова земља будућа чланица Уније“, навео је Сатлер.

Градоначелник Сарајева Бењамина Карићева је рекла да је ово посебан дан за два града, јер ће бициклистичка стаза бити потпуно нови садржај.

„Туристи све више траже бициклистичке и хајкинг руте, а ми имамо доста природних љепота и то морамо искористити. Драго ми је да смо данас по страни оставили све оно што нас раздваја и што заједно развијамо садржаје корисне за будућност“, нагласила је Карићева.

Чланови бициклистичких клубова ФОРИС из Источног Сарајева Јадранко Батинић и „Ђиро ди Сарајево“ Нисад Селимовић нагласили су да је ово велики дан за све бициклисте, који ће добити квалитетну и атрактивну стазу, а у њој ће уживати и бројни ентузијасти.

Свечаности су присуствовали и начелници општина Источни Стари Град Бојо Гашановић и Пала Бошко Југовић.

Рута бициклистичке стазе почиње од сарајевске Вијећнице, пролази кроз пјешачку зону Дарива, те се повезује са трасом ускотрачне жељезнице у близини локације „Врело живота“.

Крајња тачка трасе је у близини старе жељезничке станице Пале, односно на раскрсници локалног пута који пролази ускотрачном пругом и регионалним путем који води ка центру Пала и Јахорини.

Пројекат изградње бициклистичке стазе дуге 13 километара финансира ЕУ у оквиру континуиране подршке одрживом туризму у БиХ ради промоције здравијег начина живота грађана.

Пројекат изградње бициклистичке стазе, вриједности 2.300.000 евра, финансира Европска унија у сарадњи са градовима Источно Сарајево и Сарајево и општинама Пале, Источни Стари Град и Стари Град.