ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА „КОРАК ДО ПОСЛА“

169

У оквиру пројекта „Подршка Европске уније локалним партнерствима за запошљавање – Фаза II“ (LEP II – Local Employment Partnership) почела је реализација пројекта „Корак до посла“ који реализује Локално партнерство за запошљавање (ЛПЗ) Источно Сарајево, чији је главни носилац Градска развојна агенција РАИС.

Осим РАИС-а, у овом пројекту учествује још осам партнерских организација и институција, Град Источно Сарајево, Агенција за развој предузећа Еда Бања Лука, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске, Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Еко Жељезница д.о.о. Источна Илиџа и Златно Зрно Источно Ново Сарајево, који су партнери у пројекту.

Предвиђено трајање пројекта је 21 мјесец, а циљ је смањење незапослености кроз повећање квалификација и успјешну интеграцију незапослених, са посебним освртом на теже запошљиве категорије, ради стварања одрживијег и инклузивнијег тржишта рада.

До 2026. године очекује се мање од 4000 незапослених на подручју града Источно Сарајево.

Исход пројекта биће удружени и континуирани рад свих учесника на тржишту рада на реализацији иницијатива у циљу усклађивања понуде и тражње на тржишту рада.

Директор Развојне агенција Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је да се реализацијом пројектних активности очекује унапређење капацитета образовних институција, побољшана знања и вјештине незапослених особа, успостављен механизам за подршку покретању и развоју нових предузећа.

„Успостављена оперативна платформа „Берза рада Источно Сарајево“, која ће садржавати информације о тренутној понуди и тражњи радне снаге, биће још један од резултата пројекта у циљу трајног смањења незапослености на подручју града“, нагласила је Пандуревић, након потписивања уговора са Међународном организацијом рада (МОР) чиме је и озваничен почетак имплементације пројекта „Корак до посла“.

Пројекат ће бити реализован на подручју града Источно Сарајево, у општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Соколац, Источни Стари Град, и Трново.

Укупна вриједност пројекта је 185.988.69 евра, од чега је износ грант средстава Европске уније 166.140.00 евра, а остатак од 19.848 евра је самофинансирање Градске развојне агенције – РАИС.

Локално партнерство за запошљавање Источно Сарајево је једно од 26 партнерстава успостављених у БиХ, у оквиру пројекта “Подршка Европске уније локалним партнерствима за запошљавање – Фаза II” (ЛЕП II ), којег Европска унија финансира сa 6 милиона евра, а проводи Међународна организација рада. Овај пројекат има за циљ да кроз локална партнерства за запошљавање допринесе побољшању запошљавања у локалним заједницама и унаприједи вјештине и прилике за запошљавање особа у неповољном положају на тржишту рада.