ПРЕДСТАВЉЕНА АПЛИКАЦИЈА Е-ДИЈАСПОРА

39

У просторијама Градске управе Источно Сарајево данас је представљена мобилна апликација E – дијаспора (eDijasporа), која ће омогућити остваривање и обнављање међусобног контакта, али и израду базе података, свих физичких лица и пословних људи који живе и раде у иностранству, а поријеклом су из Сарајева и Источног Сарајева.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је ријеч о оригиналном и иновативном пројекту чији је циљ повезивање са градом Источно Сарајево људи који су некада живјели у Сарајеву.

Ћосић је казао да Срби који су некада живјели на подручју Сарајева, а сада живе у дијаспори, већину својих контаката и комуникација остварују у Источном Сарајеву, те да многи од њих имају жељу да обнове контакте са некадашњим пријатељима и пословним сарадницима, што им, путем ове апликације, може бити знатно олакшано.

„Наш сљедећи задатак јесте да овај алат промовишемо, како би оправдао сврху и постао доступан великом броју људи. Циљ нам је да направимо озбиљну базу података људи који желе да обнове везу са својим градом, да га туристички посјете, те да остваре пословне контакте са домаћим привредним субјектима, али и да инвестирају“, рекао је Ћосић.

Ћосић је захвалио компанији „Би креатив“ (BCreativ) из Источног Сарајева која је за, како је рекао, малу суму новца која је за овај пројекат стигла из Министарства за људска права и избјеглице БиХ, креирала одличну апликацију која се може врло једноставно инсталисати и користити.

Никола Кукрић из компаније „Би креатив“ рекао је да се апликација састоји од веб апликације која је доступна корисницима, мобилне апликације и администраторске апликације.

„Ово је прва фаза апликације, коју ћемо у наредном периоду дoпуњавати и проширити према правним субјектима, као и промоцији туристичких садржаја града Источно Сарајево“, навео је Кукрић.

Он је нагласио да је ова апликација већ на високом мјесту на претраживачима и да има домену .ba, што је веома важно приликом претраживања.

Путем ове апликације, биће омогућена бржа и лакша комуникација, као и успостављање сарадње пословних људи из дијаспоре са локалним партнерима, те обнављање контаката Градске управе са расељеним лицима овог краја.

Апликација саржи најновије информације о догађајима у Источном Сарајеву, Републици Српској, региону и дијаспори, као и интерактивну мапу и претрагу са филтерима за лакше проналажење жељених информација.