ПРИЛИКА ЗА РАЗГОВОР О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ РУСИЈЕ И СРПСКЕ

179

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић угостиo је политичку делегацију Руске Федерације коју предводи бивши потпредсједник Државне думе и предсједник Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе, проф. др Сергеј Бабурин.

Ћосић је рекао да српски и руски народ веже историјско пријатељство, те да Срби и Руси нису само пријатељи, него истинска православна браћа.

„Грађани Источног Сарајева никада неће заборавити да су руски добровољци уткали своје животе у темеље Источног Сарајева и Републике Српске, те да се на војничком гробљу у Миљевићима налазе гробови више од 20 руских добровољаца који су живот положили за стварање нашег града и Републике Српске“, истакао је Ћосић.

Он је констатовао да су српски и руски народ вијековима уназад повезани, те да припадају словенским народима, дијеле православље као религију, а имају и богате културне везе.

Ћосић је изразио наду да ће започети пројекти са руским партнерима из области привреде бити реализовани, укључујући пројекат збрињавања комуналног отпада, али и завршетак руске цркве у Мокром, те могућу подршку младим људима који желе да студирају теологију у Москви.

Бабурин је рекао да је вијест о дочеку честица моштију Светог Александра Невског у Угљевику била на главним телевизијским каналима у Русији.

Бабурин и Ћосић констатовали су током сусрета да српски и руски народ вежу јаке везе које треба унаприједити на привредном, културном и свим другим пољима.

Бабурин је новинарима након састанка са Ћосићем рекао да у Источно Сарајево долази први пут након 30 година, као и да је ова посјета прилика да се упозна о животу грађана Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, руска телевизијска екипа која је дошла у пратњи делегације Руске Федеарције коју предводи у посјети Републици Српској, интервјуисаће Ћосића и гледаоце у Русији упознати о приликама и животу у Српској.

Он је навео да је депутат руске Думе постао у вријеме распада Совјетског Савеза и Југославије, али да се силе које су радиле на њиховом распаду још нису смириле и да им није јасно како су Срби и Руси још живи.

„Ми нисмо само живи, ми живимо проповиједајући као главни принцип љубав ка дјеци, породици и преживјећемо све наше непријатеље“, поручио је Бабурин.

У делегацији Руске Федерације били су предсједник Међународног фонда људског достојанства и безбједности, координатор Комитета за сарадњу са Србима у Србији и Републици Српској Андреј Снегов и директор компаније „Вектор – Н“ Сергеј Добрињин.

/Срна – Град Источно Сарајево/