ПРИЈАВЉЕНО 100 ДАВАЛАЦА ЗА АКЦИЈУ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

64

За акцију добровољног давања крви, поводом Дана и славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског, пријављено је око 100 давалаца, међу којима велики број младих.

Градоначелник Љубиша Ћосић изразио је задовољство јер су манифестацију „Дани Источног Сарајева“ започели на најхуманији начин, организујући акцију добровољног давања крви.

Он је похвалио рад Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, истичући да заслужују пажњу друштва јер је огроман и немјерљив допринос који дају уз континуиране акције.

Ћосић је рекао да Удружење има подршку Градске управе, како материјалну, тако и организациону, јер је удружење од јавног интереса за Источно Сарајево и представља значајан стуб здравственог сектора града.

Он је додао и да му је драго да и општине из састава града подржавају ово удружење.

„Ово је трећи пут да организујемо Дане Источног Сарајева и сигуран сам да ће ова пракса да буде настављена. Задовољство нам је нашу манифестацију везати за активност овог удружења“, рекао је Ћосић.

Госпава Пејић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, које је организатор ове акције заједно са градом Источно Сарајево, изразила је задовољство организацијом овакве хуманитарне акције, посебно током свечарских дана, те захвалила младим активистима.

„Позвали смо 100 наших чланова, а посебно истичем да ћемо имати велики број младих који ће дати крв први пут. То је оно што овај град чини срећним, јер је толико хуманост и свијест развијена када је у питању добровољно давалаштво крви“, рекла је Пејићева новинарима.

Пејићева је суграђанима честитала славске дана уз жељу да буду здрави и остану у породици давалаца крви.

Шеф Службе за трансфузиологију при Болници „Србија“ Јелена Стојановић Лукић изразила је задовољство што и данас имају акцију на терену, јер ће свака доза крви много значити.

„У протеклом периоду наша служба је била стабилна у резервама крви управо захваљујући акцији коју смо имали прије двије седмице. Са данашњом акцијом ћемо осигурати да ће наше залихе и даље остати стабилне“, навела је Лукићева.

Она је указала да су већ двије седмице у сталној потреби за концентратима тромбоцита крвне групе А.

„Имамо пацијента и надамо се да ћемо данас обезбиједити концентрате тромбоцита за наредна бар три дана. У овим ситуацијама сваки дан пет добровољних давалаца мора да дарује крв да би се направила једна терапијска доза“, рекла је Лукићева.

Виктор Милић из Трнова, који је данас први пут дао крв јер је постао пунољетан у јануару, рекао је да му је увијек била жеља да постане добровољни давалац.

„Мислим да би што више људи требало да се одазове на овакве акције“, додао је Милић.

Акција је организована у холу Градске управе Источно Сарајево.

/Срна/

/Град Источно Сарајево/