ПРИЈЕМ ЗА ГОСТЕ ИЗ СРБИЈЕ, ЦРНЕ ГОРЕ И РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ: ПОТРЕБНО ГРАДИТИ ТРАЈНА ПРИЈАТЕЉСТВА

90

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је на пријему за званице и госте из Србије, Црне Горе и Руске Федерације да је потребно градити трајна пријатељства између локалних заједница којима ће се људи повезати, те истакао да то треба да буде задатак свима.

“За 31 годину постојања града Источно Сарајево, учили смо из свега што нам се дешавало и знамо ко су нам пријатељи и браћа које ћемо и даље окупљати”, поручио је Ћосић на пријему у оквиру манифестације “Дани Источног Сарајева”.

Он је истакао да су искрени пријатељи града из Србије, Црне Горе, Руске Федерације и Кине.

Ћосић је указао да у Источном Сарајеву није лако живјети, не економски, већ под притиском оних који не вјерују у оно што се зове Република Српска и који не би жељели да је српски народ у БиХ, која је и српска земља.

“Неки су 1991, 1914. и 1941. године одлучили да нас отјерају са ових простора, али нису нас побиједили, већ су утицали на наше бројно стање”, рекао је Ћосић и додао да је Источно Сарајево озбиљна заједница шест општина гд‌је живи 65.000 поносних људи који су већином до 1992. године били Сарајлије и који су стварали тај град.

Ћосић је истакао да град Источно Сарајево расте и развија се као универзитетски центар, да постаје све снажнији спортски и културни центар, град младих који, поред Бањалуке, има позитивну унутрашњу стопу миграција у Републици Српској.

Он је нагласио да град Источно Сарајево има јасну перспективу, а то је сарадња са својим пријатељима и браћом, те истакао да је Источно Сарајево истински бедем православља.

Градоначелник руског града Краснодар Јевгеније Наумов рекао је да Источно Сарајево и Краснодар имају сличности.

“Ми имамо нешто заједничко на духовном нивоу, а то је наша православна вјера и драго ми је што сам на овом путовању обишао ваше цркве, храмове и света мјеста”, рекао је Наумов.

Он је подсјетио да је са градоначелником Ћосићем у Краснодару потписао меморандум о сарадњи, те исказао спремност за размјену искустава и успостављање економских веза.

Наумов је свим грађанима Источног Сарајева честитао славу града.

Предсједник градске Думе Краснодара Вера Галушко честитала је дан и крсну славу Источног Сарајева, истакавши да је њихова посјета потврда заједничког д‌јеловања и обухвата сарадњу коју је успоставило руководство двије земље јачајући пријатељство и међусобно разумијевање.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић рекао је да сваки град вриједи онолико колико има пријатеља, а град Источно Срајево има много искрених пријатеља, што говори и данашњи пријем.

Он је поручио да Источно Сарајево у Сомбору има искреног пријатеља и да ће сарадња два града бити још већа.

Бивши градоначелник Будве и један од добитника Повеље града Источно Сарајево Марко Царевић честитао је славу града и пренио поздраве народа из Његошеве Црне Горе.

Он је истакао да је Источно Сарајево израсло у модеран град и иде напријед великим корацима што је примјер како треба да се окупља и брани народ и како да се шире братски односи.

Царевић је рекао да треба градити пријатељства са традиционалним пријатељима, али да, нажалост, таква политика није у Црној Гори.

Предсједник Српског националног савјета Црне Горе Момчило Вуксановић рекао је да овај савјет подржава и одржава присне и братске односе са сународницима у Србији, Републици Српској и широм региона, што им даје снаге да учине још већи напор да Црна Гора буде оно што је била – српска држава.

Вуксановић је нагласио да је потребно инсистирати на јединству српског народа.Ћосић се након пријема састао са делегацијом Краснодара са којом је разговарао о будућој сарадњи. 

/Срна/