ПРОМОЦИЈА РОМАНА „РАТНА ПОЗОРНИЦА“ АУТОРА АНДРЕЕ ЈЕФТАНОВИЋ

135

Град Источно Сарајево и Матична библиотека Источно Сарајево организују промоцију романа „Ратна Позорница“, аутора Андрее Јефтановић.

Промоција је заказана за понедјељак, 1. јула, са почетком у 19.00 часова, у Интернет читаоници Матичне библиотеке.

У овој књизи Андреа кратким сценама води читаоаца кроз снове, кошмаре, интензивна осјећања и интелигентне унутрашње гласове главне јунакиње, која покушава да докучи своју југословенску прошлост и чилеанску садашњност.

На промоцији ће говорити аутор романа Андреа Јефтановић, преводилац књиге проф. др Бојана Ковачевић Петровић и модератор мастер српског језика и књижености Огњен Тодоровић.

Издавач књиге је „Академска књига“ из Новог Сада.

О АУТОРУ

Андреа Јефтановић чилеанска је књижевница и позоришна критичарка. Рођена је у српско-јеврејској породици, а по очевој линији потомак је чувене и угледне сарајевске породице Јефтановић, која је 1941. морала да напусти земљу. Дипломирала је социологију и докторирала хиспанске књижевности на Универзитету Беркли у Калифорнији. Професор је на Катедри за лингвистику и књижевност Универзитета у Сантјаго де Чиле. Аутор је седам књига прозе и есеја, међу којима су „Ратна позорница“, „Језичка географија“, као и збирке прича „Не прихватај слаткише од странаца“ и „Лутајуће судбине“. У области публицистике, објавила је „Разговоре са Исидором Агире“, „Дјеца говоре“ и „Писање са трапеза“.

Добитница је бројних признања, укључујући награду чилеанског круга умјетничких критичара, Општинску награду, Награду Националног савета за књигу и Награду Пен транслејц (Pen translates). Њена дјела преведена су на више страних језика.