ПРОСЈЕЧНА ГОДИНА ЗА ПЧЕЛАРЕ

211

Година је била просјечна за пчеларе, они који су гравитирали према Зеленгори имали су веће приносе у односу на оне према Романији, истакнуто је јуче на предавању које је одржано у Источном Сарајеву.

Ивана Новаковић из градског Аграрног фонда истакла је да се одазвало око 80 пчелара и да је било веома корисно предавање гдје је акценат на знању које је стечено дугогодишњим практичним радом предавача.

„Ово нам је до сада најпосјећеније предавање које је организовао Аграрни фонд, што потврђује да је пчеларство грана пољопривреде која је на подручју нашег града врло заступљена и уносна“, истакла је Новаковићева.

Предсједник Удружења „Рој“ Немања Драгичевић истакао да је предавање било веома корисно за све пчеларе у Источном Сарајеву, те захвалио Аграрном фонду који је препознао њихову иницијативу и омогућио реализацију овог предавања.

Ђоко Зечевић, званични предавач Пчеларског савеза Србије, рекао је да се пчеларством активном бави скоро 40 година и да је данас говорио о проблемима у припреми пчелињих друштава за прољећну пашу.

Он је истакао да је бавити се пчеларством све теже јер несавјесни воћари користе много пестицида, поготово у Србији, због тога пчелари морају уложити посебне напоре како би препознали све те невоље.

Зечевић је говорио и о болестима пчела, што је велики проблем у прољеће, те о техникама рада да би пчелиње заједнице на најефикаснији начин производиле мед.

/Срна/