СВЕЧАНО ОТКРИВЕН СПОМЕНИК „БЕЛИ АНЂЕО“

337

Откривањем и освештањем споменика Бели анђео, наш град је добио посебно мјесто – Меморијални комплекс посвећен страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку.Ово мјесто није посебно само због Белог анђела, који чини његов централни дио и носи универзалну поруку мира, него још више због око 10.000 Срба цивила са нашег подручја настрадалих у Првом и Другом свјетском, као и Одбрамбено-отаџбинском рату, чије смо страдање отргли од заборава.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да смо у Источном Сарајеву успјели да урадимо нешто што, нажалост, до сада нико није урадио. „Изградили смо споменик српским цивилним жртвама какав заслужују, прикупили и на једном мјесту објединили податке о њиховом страдању и те податке, преко дигиталних панела, учинили доступним свима који посјете меморијални комплекс“, рекао је Ћосић.

Градоначелник је навео да је ово био огроман посао, који још није завршен.

„Пошто се у прошлости готово нико није озбиљно бавио овом темом, вјероватно ћемо још дуго морати да допуњавамо и ревидирамо податке о страдању наших сународника кроз 20. вијек. Сам комплекс планирамо да унаприједимо и проширимо додатним стазама низ падине некадашњег Парка сунца, изградњом амфитеатра, као и постављањем мобилијара који ће користити наши најмлађи суграђани“, навео је Ћосић.

Као што је цијели град Источно Сарајево својеврсни симбол страдања и уздизања Срба овог подручја, истакао је Ћосић, тако ће овај комплекс симболизовати нашу тешку прошлост, али и колективну снагу да се, упркос свему, увијек уздигнемо из пепела и кренемо даље.

Градоначелник Источног Сарајева захвалио је свима који су помогли у реализацији овог пројекта и изразио наду да више ниједна генерација нашег народа неће морати да гради овакве споменике, јер ће то значити да су ови простори коначно нашли мир.

Програм поводом откривања и освештања споменика својим наступом обогатиће А капела састав који се бави очувањем српске традиционалне музике „Србски православни појци“, гуслар Душан Пејић и пјесник Огњен Кандић.