УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ 15 СТАНОВА ЗА РАСЕЉЕНА И ИЗБЈЕГЛА ЛИЦА

377

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствовао је данас свечаности, поводом уручења станова, за 15 породица избјеглих и расељених лица са подручја општине Источно Ново Сарајево, изграђених у оквиру Регионалног стамбеног пројекта.

Ћосић је подсјетио да је пројекат рјешавања стамбеног питања расељених лица у Источном Новом Сарајеву започет 2015. године у сарадњи са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције и Министарством за људска права и избјеглице у Савјету министара.

„Данас смо то урадили за 15 породица, важно је што имамо једну породицу са четворо и једну породицу са троје дјеце, биће овдје и дјечијег смијеха и радости, а оно што је битно јесте да се овдје не заустављамо“, нагласио је Ћосић.

Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш изразио је наду да ће ова година бити година завршетка пројеката Регионалног стамбеног програма, као и програма „ЦЕБ два“ који се реализује у БиХ.

„На нивоу БиХ обновљено је око 350.000 стамбених јединица, од тога је око 200.000 у Републици Српској, а када то рачунате по броју чланова породице велики број људи је збринут, иако је остао још један број незбринутих“, навео је Чордаш.

Он је додао да су ти, и даље стамбено незбринути људи углавном они који су дуго чекали на повратак, који није био успјешан, па су прихватили реинтеграцију у мјеста која су их прихватила након рата.

Чордаш је рекао да станови подијељени данас нису у трајном власништву корисника, те изразио наду да ће у наредном периоду бити омогућен откуп станова из много разлога, а један од њих је и тај да би се тим новцем стварао фонд социјалног становања, да би се градили нови станови.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић истакао је да се Регионални стамбени пројекат полако завршава, као и да је остало још око 4.000 корисника у БиХ чије стамбено питање треба ријешити.

„Морално је да свакој расељеној и социјално угроженој породици ријешимо стамбено питање, да имају кров над главом и више не размишљају о плаћању кирија и да могу ићи даље у живот“, рекао је Хуртић новинарима.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић истакао је да су данас уручени кључеви станова за 15 породица, док се у наредном периоду очекује уручење кључева за 23 породице расељених лица са подручја ове општине.

„Та зграда је одмах поред ове и надам се да ће се стећи услови и да ту зграду у потпуности завршимо и уселимо све кориснике који су на списку да требају бити стамбено збринути“, навео је Катић.

Он је нагласио да је ова локална заједница у овом пројекту учествовала обезбјеђењем земљишта и свих комуналних инфраструктура кроз сношење трошкова за накнаде ренте и уређења, за шта је издвојено више од 200.000 КМ.

Катић је додао и да у Источном Новом Сарајеву треба ријешити стамбено питање за још 50 до 60 расељених и избјеглих који живе у овој локалној заједници.

Илинка Чанчар, којој су данас уручени кључеви стана, истакла је да је њена породица избјегла из Сарајева, гдје им је изгорио стан, те да им та уништена имовина и даље није враћена.

„Данас смо узбуђени и желим да захвалим свима који су нам омогућили ово“, рекла је Чанчарева.

Дијана Керлета, која је 12 година живјела у колективном смјештају, навела је да је данас најсрећнија, јер је коначно ријешила стамбено питање за себе и своју дјецу, те захвалила свим донаторима и онима који су то омогућили.

Вишепородични стамбени објекат са 15 станова намијењен за трајно стамбено збрињавање расељених лица и повратника у Источном Новом Сарајеву изграђен је у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат „БХ шест“.