УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ЗА ПРЕТХОДНУ ГОДИНУ

299

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је данас извјештај о извршењу буџета за претходну годину, а подржан је и закључак да факултети са сједиштем на подручју града не смију отварати нове студијске програме изван овог подручја.

Буџет града за прошлу годину највећи је до сада и након ребаланса достигао је износ од 16.359.557 КМ. У извјештају о извршењу буџета исказан је дефицит у износу 644.000 КМ.

Према ријечима градоначелника Љубише Ћосића, узрок дефицита јесу ненаплаћени нето приходи од финансијске имовине предузећа у стечају, против којег се води судски спор, а које је требало да прода имовину и измири своја дуговања према граду. Ћосић каже да би током ове године средства требало да буду наплаћена, а дефицит елиминисан.

„Буџет града, који је био највећи до сада, извршен је у многим ставкама. Након ребаланса износио је 16.359.557 КМ и све обавезе према буџетским корисницима, сва давања за културу, спорт, невладин сектор, студентске стипендије и остало, извшена су у потпуности“, рекао је Ћосић.

Ћосић је навео да није било сегмента друштва у којем Градска управа није била присутна у протеклом периоду.

„Током 2022. године издвојили смо највише средстава за све групе потрошача – од наших становника којима је потребна подршка, преко вјерских заједница, различитих удружења, организација проистеклих из рата, спортских колектива, па све до озбиљних инфраструктурних пројеката“, нагласио је Ћосић, додајући да су у првој половини ове године приходи од ПДВ-а мањи за 660.000 КМ, али да је град успио да обезбиједи властите приходе.

Једна од најважнијих тачака дневног реда на данашњој сједници, каже градоначелник, била је Информација о стању на Универзитету у Источном Сарајеву за 2022/2023. годину.

„Информација је усвојена уз веома важан закључак да се противимо отварању нових студијских програма ван сједишта факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву“, истакао је Ћосић, додајући да ће овај закључак бити упућен ресорном министарству и Универзитету.

Ћосић је казао да је и став Универзитета о том питању јасан, те да су такве иницијативе у супротности са Стратегијом развоја Универзитета и њихова реализација би умногоме отежала наставни процес, довела до пада квалитета у извођењу наставе и броја студената на постојећим студијским програмима, а што би неминовно довело до њиховог слабљења.

Предсједник Скупштине града Бранко Короман рекао је да је једногласно усвојена информација о стању у привреди у Источном Сарајеву гдје постоје 2.664 пословна субјекта која запошљавају 19.498 радника.

„То нас ставља на треће мјесто у Републици Српској послије Бањалуке и Бијељине, што је показатељ да је Источно Сарајево добро мјесто за привредни развој. Сигуран сам да ћемо и у будућности наставити тим темпом“, истакао је Короман.

Он је навео да је у оквиру расправе о информацији о стању безбједности констатована задовољавајућа ситуација, али да треба више комуникације између Источног Сарајева и федералног Сарајева.

Короман је рекао и да ће протојереју-ставрофору Војиславу Чаркићу бити додијељено највише признање – Грб града, поводом славе Источног Сарајева, Светог Петра Дабробосанског.

Повеље града добиће Славко Кујунџић и Миломир Кусмук, а на свечаној академији поводом славе града биће уручене златне, сребрне плакете и захвалнице заслужним појединцима и колективима.

Шеф Клуба одборника Српске демократске странке Горан Шеховац рекао је да ће та странка подржати сваки квалитетан пројекат који ће помоћи овом граду, али да извјештај о извршењу прошлогодишњег буџета није могао добити њихову подршку.

„У буџету града има позитивних ставки, али и онога што смо критиковали. Били смо против извјештаја о извршењу буџета за прошлу годину јер је само Одјељење за финансије признало да расходи нису прилагођени приходима“, истакао је Шеховац, додајући да се дефицит могао умањити, да су нека издвајања била мања.

Он је казао да се не смије дозволити урушавање универзитета, јер су локалне заједнице, посебно општина Пале, много уложиле у његов развој. „Свака част свим другим општинама и градовима, али је наш град највише уложио у овај универзитет и желимо да он опстане и остане“, нагласио је Шеховац.

На дневном реду данашњег скупштинског засједања нашле су се информације о стању примарне здравствене заштите на подручју Источног Сарајева, о стању безбједности и привреди, водоснабдијевању и канализационој мрежи, као и информација о реализацији Плана изградње и реконструкције регионалних, магистралних и локалних путева на подручју града Источно Сарајево у 2022. години.

Одборници су данас усвојили и информације о становима који се налазе у власништву Града Источно Сарајево и о стању у установама студентског стандарда на подручју града Источно Сарајево.