У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОБИЉЕЖЕН ДАН ВОЈСКЕ СРПСКЕ: ЗНАЧАЈНИ ДАТУМИ ПОДСЈЕЋАЈУ НА СКУПО ПЛАЋЕНУ СЛОБОДУ

560

Значајни датуми у историји српског народа, попут 12. маја, увијек треба да подсјећају на то колико је скупо плаћена цијена слободе на овим просторима, које не би било без Војске Републике Српске, поручено је данас из Миљевића гдје је одата почаст погинулим српским борцима поводом Дана Војске Републике Српске.

Члан Предсједништва Удружења гардиста Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске Миодраг Гајић напоменуо је да је кроз ову бригаду прошло више од 7.000 бораца, погинуо је 241 припадник, а велики број је рањен.

Гајић је истакао да је специфичност у историји ратовања Прве гардијске моторизоване бригаде била у томе што је ратовала на више од 2.000 метара надморске висине, односно да су били на врховима Трескавице.

“Друга специфичност, између осталих, јесте што смо од оснивања НАТО пакта били прва војска која је претрпјела ударе. То се десило почетком априла 1994. године када су бомбардовани положаји Војске Републике Српске код Горажда гдје су биле наше јединице из састава оклопно механизованих јединица на задатку”, истакао је Гајић.

Јединица је постројена 19. јануара 1993. године у Хан Пијеску, били су на свим ратиштима од Требиња до Новог Града, а Гајић је напоменио и да су одликовани највећим орденима.

Гајић је истакао да ниједан од припадника бригаде није оптужен за било који злочин.

“Овим путем одајем почаст свим палим саборцима, велико поштовање прем нашим рањеним пријатељима и њиховим породицама”, истакао је Гајић, те апеловао да се побољша садашњи положај бораца.

Он сматра да то питање треба ријешити системски, не једнократном помоћи, истакавши да су ти људи створили Републику Српску и да их треба ставити на пиједестал.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић је истакао да је овај дан један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске, јер је тада формирана њена војска без које сигурно данас не би било Републике Срспке нити слободе у БиХ.

“Морамо да чувамо сјећање на ове важне датуме због млађих генерација које ће доћи послије нас, који нису свједоци тих догађаја, а морају да знају колика је цијена плаћена за слободу коју живе кроз Републику Српску. Припадницима Војске Републике Српске који су положили живот за њено стварање у одбрамбено отаџбинском рату нека је вјечна слава, а свим борцима који су данас уз нас вјечно хвала на њиховој борби за све нас”, изјавио је Амовић новинарима.

Представници града Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, као и борачких организација са подручја града положили су вијенце на централни спомен-крст на војничком гробљу у Миљевићима поводом Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Предсједник Борачке организације “Илиџански борац” Горан Шеховац је честитао свим борцима овај дан, истичући да му је велика част што је био војник Војске Републике Српске.

“Борци се нису борили да би имали неке бенефите, него за слободну Републику Српску“, истакао је Шеховац, додајући да је потребно више пажње посветити овој популацији.

Секретар Удружења ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Драган Пјевић истакао је да је са 17 година отишао у Војску Републике Српске и да је поносан на чињеницу да је заједно са саборцима стварао и створио Републику Српску.

Пјевић је оцијенио да треба промијенити положај бораца за који каже да сада није на задовољавајућем нивоу.

/Срна/