У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОБИЉЕЖЕН ДАН ДИПЛОМАТА РУСИЈЕ

130

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, представници званичника Републике Српске, града Источног Сарајева, Удружења грађана „Источна алтернатива“ и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата данас су положили вијенце на спомен-обиљежје бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину у Источном Новом Сарајеву.

Подсјећајући да се вијенци полажу поводом руског Дана дипломатије, који се обиљежава као сјећање на 10. фебруар 1802. године када је формирано руско Министарство спољних послова, Калабухов је истакао да је симбол руске дипломатије деведесетих година прошлог вијека био управо Чуркин, који је у Савјету безбједности УН ставио вето на доношење резолуције усмјерене против Републике Српске и српског народа.

„Дипломатија мора играти велику улогу у савременом свијету“, рекао је Калабухов новинарима и напоменуо да се у савременом свијету међународно право покушава замијенити неким другим правилима, а људи вјештачком интелигенцијом.

Калабухов је подсјетио да је руски предсједник Владимир Путин у најновијем интервјуу показао спремност Русије за налажење рјешења, излаза из конфликата који потресају цијели свијет.

„То је доказ да је Русија спремна за креативнији допринос постизању мултиполарног праведног свијета“, констатовао је Калабухов.

Изразивши наду да ће у будућности бити нових контаката између Русије и Републике Српске, Калабхов је рекао да постоје велики планови за наставак билатералне сарадње.

Руски амбасадор најавио је да би ове године, уочи девет година од гласања у Савјету безбједности УН, на мјесту садашње спомен-плоче у Источном Новом Сарајеву требало да буде подигнут споменик Чуркину, чија је израда повјерена академику Руске академије умјетности, вајару Ајдину Зејналову.

У име града Источног Сарајева вијенац на спомен-обиљежје Чуркину положио је предсједник градске Скупштине Бранко Короман, који је изразио захвалност српског народа за његов вето 2015. године у Савјету безбједности УН, чиме је блокирано доношење британске резолуције.

„Кроз историју се доказало да је српски народ увијек био на правој страни“, рекао је Короман и нагласио да је јако битно да Република Српска одржава добре односе са Русијом, која је гарант Дејтонског споразума и која заступа инстересе Српске у Савјету безбједности УН.

Предсједник Удружења грађана „Источна алтернатива“ Војин Павловић изјавио је да без Чуркиновог „не“ британској резолуцији ништа не би било као што је данас, те напоменуо да ће ово удружење грађана наставити да се бори за доказивање истине о страдању српског народа.

У име српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић вијенац на спомен-обиљежје Чуркину положио је Ђорђе Шарчевић.

Спомен-обиљежје Виталију Чуркину подигнуто је на иницијативу Удружења грађана „Источна алтернатива“ у знак захвалности српског народа за улагање вета у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Руски празник – Дан дипломатије установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година формирања Министарства спољних послова Русије.

На овај дан, запослени у Министарству спољних послова Руске Федедерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

Спомен-плоча Виталију Чуркину у Источном Сарајеву постављена је 2017. године на иницијативу Удружења грађана „Источна алтернатива“, уз подршку Амбасаде Русије у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

Чуркин је изненада преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи свог 65. рођендана.

Овај руски дипломата остао је запамћен међу Србима пошто је у Савету безбједности УН уложио вето на британску Резолуцију о Сребреници и тиме спријечио неправедно жигосање српског народа као геноцидног.

/Срна/