У ИСТОЧНОЈ ИЛИЏИ 9. СЕПТЕМБРА ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРПСКУ

130

У Источној Илиџи ће у понед‌јељак, 9. септембра, бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО агресије на Републику Српску, најавио је помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић.

Видаковић је подсјетио да је операција „Намјерна сила“, коју је НАТО савез предвођен САД извео крајем августа и у првој половини септембра 1995. године, била војна интервенција уперена против Републике Српске и да се Алијанса отворено ставила на муслиманско-хрватску страну, те постала најмоћнији агресор на Српску.

Он је навео да је у овој операцији убијено 47 војника, седам цивила, пет припадника радне обавезе, 21 цивил је рањен, а рањено је и више од 100 припадника Војске Републике Српске.

Према његовим ријечима, НАТО бомбардери су 7. септембра 1995. године гађали мост у Српском Сарајеву на магистралном путу Семизовац-Средње у мјесту Каменица приликом чега су убијени брат и сестра Раденко и Радмила Галинац.

Он је нагласио да су дејства НАТО авијације по циљевима у Републици Српској, уз неколико прекида трајала 16 дана, а да је за ову операцију тај војни савез ангажовао више од 5.000 војника из 15 земаља и више од 400 летјелица, укључујући 222 борбена авиона који су извели више од 3.500 борбених летова.

„За злочине почињене током НАТО бомбардовања Републике Српске још нико није одговарао. Зато је наша обавеза да говоримо и подсјећамо на ове догађаје“, рекао је Видаковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Обиљежавање овог историјског догађаја почиње у 11.00 часова у мјесном гробљу Грлица у Источној Илиџи када ће бити служен помен и положено цвијеће на споменик првим цивилним жртвама НАТО бомбардовања у Источном Сарајеву.

У Војковићима ће у 11.30 часова у Храму Светог Петра Дабробосанског бити служен парастос за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску, а потом је предвиђено обраћање званичника и пригодан програм.

Дан сјећања на жртве НАТО агресије на Републику Српску, као историјски догађај од републичког значаја, обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

/Срна/