У СЕПТЕМБРУ СВЈЕТСКО БИЦИКЛИСТИЧКО ПРВЕНСТВО

786

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и директор Савеза за спорт и рекреацију из Бањалуке Владимир Куваља потписали су уговор о сарадњи у организацији Свјетског првенства у бициклизму, које ће бити одржано од 1. до 5. септембра у Источном Сарајеву.

Уговором је предвиђена сарадња у организацији Свјетске серије – квалификационе трке за Свјетско првенство /UCI Gran Fondo World Series/, која ће бити одржана од 7. до 9. маја на подручју Источног Сарајева.

Ћосић је истакао да ће Свјетско првенство у бициклизму промовисати овај град, Републику Српску и БиХ, те да сада предстоји много озбиљног посла јер би прва квалификациона трка требала да буде одржана у мају у Источном Сарајеву.

Он је рекао да сада Градској управи, заједно са општинама у саставу града, преостаје мало времена за организацију да би трка протекла како треба и да би од 1. до 5. септембра угостили око 4.000 до 5.000 учесника са свима који ће пратити такмичење.

Према процјенама, близу 10.000 људи у том периоду посјетиће град Источно Сарајево и тако га промовисати.

Ћосић је напоменуо да је бициклизам у посљедње вријеме све популарнији, те да је, будући да је ријеч о свјетском аматерском првенству, оно због тога и масовно.

„Када имате прилику да добијете организацију једног таквог догађаја онда постајете мјесто које ће бити на мапи свих будућих дешавања у области бициклизма, од аматерског до професионалног“, рекао је он и додао да ће тражити подршку и осталих институција Републике Српске и БиХ.

Ћосић је навео да ће град Источно Сарајево посјетити много људи и да је то прилика и за комерцијално пословање.

„Наша је процјена да ће се између пет и осам милиона КМ слити у различите финасијске токове у граду Источно Сарајево“, рекао је Ћосић и додао да ће трке у мају и септембру знатно утицати да се и привредни, а нарочито угоститељски капацитети опораве од посљедица епидемије вируса корона.

Према његовим ријечима, град Источно Сарајево има озбиљне туристичке потенцијале и развијену спортску инфраструктуру.

Ћосић је подсјетио да је у овој години у граду заказано и аматерско европско боксерско првенство, а разговарано је и о организацији фудбалског јуниорског европског првенства за жене.

Куваља је нагласио да је ово свјетско првенство најмасовнији бициклистички догађај јер се на старту квалификационе трке очекује између 1.000 и 2.000 такмичара заједно са пратњом, а на првенству око 3.000 такмичара са пратњом.

Он је навео да се у наредном периоду очекује долазак представника Свјетске бициклистичке федерације који ће обићи стазе.

Куваља је нагласио да постоји могућност да се квалификациона трка у мају помјери за пар седмица због епидемије.

Спортски директор Иван Стевић, који је четвороструки олимпијац у бициклизму, истакао је да је обишао све стазе и да је презадовољан, те да мисли да ће сви такмичари отићи веома задовољни и са предивним искуством.

Он је рекао да на свјетском првенству учествују такмичари из више од 70 земаља и да ће овај спортски догађај Источно Сарајево поставити на значајно мјесто на бициклистичкој мапи.

/Срна/