У ЧЕТВРТАК ОСВЕШТАЊЕ СПОМЕНИКА ‘БЕЛИ АНЂЕО’ У МЕМОРИЈАЛНОМ КОМПЛЕКСУ ПОСВЕЋЕНОМ СТРАДАЛИМ СРПСКИМ ЦИВИЛИМА

354

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански г. Хризостом освјештаће у четвртак, 3. октобра, споменик ‘Бели анђео’ у Меморијалном комплексу посвећеном страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, који се налази у Парку „Сунце“ у Источном Новом Сарајеву.

Откривање и освјештање споменика планирано је у 18.00 часова.

Иницијативу за изградњу Меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку покренуо је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Меморијални комплекс, посвећен српским цивилним жртвама, чини јединствен интегрисан простор у чијем средишту се налази споменична склуптура Белог анђела, уздигнута на плато који асоцира на камено „гувно“ као симбол зборишта, окупљања и заједништва.

Додатне, недјељиве акценте комплекса чине три мања кружна платоа са бронзаним рељефима на којима су представљене три православне светиње:  Стара црква на Башчаршији, Саборни храм Рођења Пресвете Богородице и Црква Светог Преображења на Пофалићима, као и информациони дигитални панели са подацима о страдалим српским цивилима.

Истраживање и евидентирање цивилних жртава злочина, градоначелник је повјерио стручном тиму који предводи директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић.

Стручни тим је до сада прикупио податке о око 10. 000 страдалих српских цивила у Сарајеву и Сарајевско-романијској регији у три рата током 20. вијека, али тај број није коначан, с обзиром на то да је ријеч о дуготрајном процесу који ће бити настављен и у наредним годинама.

Програм поводом откривања и освјештања споменика својим наступом обогатиће акапела састав који се бави очувањем српске традиционалне музике Србски православни појци, као и гуслар Душан Пејић и пјесник Огњен Кандић.