ХЕРЦЕГ НОВИ ПРОСЛАВЉА КРСНУ СЛАВУ

85

Братски Херцег Нови данас свечано прославља своју крсну славу – Пренос моштију Светог архиђакона Стефана, првог мученика Христовог, који је пострадао послије Његовог васкрсења.

Страдање светог Стефана збило се годину дана послије силаска Духа Светога на апостоле, односно исте године када се Господ Исус Христос вазнио на небo. Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучеништво потресно је описано је на страницама Светог Писма Новог Завјета.

Свети Стефан се назива Архиђаконом, јер је био први од седам ђакона које су свети апостоли поставили на службу како би помагали сиромашнима у Јерусалиму.

Проповиједао је Јеванђеље, славу Божију, овјенчан небеским вијенцем, што Стефан и значи – вијенцоносац.

Постао је заштитник многих династија, међу којима и Немањића, те је и Твртко Котроманић, оснивач Херцег Новог, примивши краљевску круну код кивота Светог Саве у Милешеви, узео славу своје династије и владарског дома Светог првомученика Стефана.

Твртко Котроманић заузео је Драчевицу 1378. године, а на брежуљку утврђује нови град 1382. године с намјером да га развија као значајан трговачки, поморски и занатски центар, те му даје име Свети Стјепан.

Као један од најмлађих градова на Јадрану називају га и Нови, Каструм Новум, Кастел Нуово.

Своје данашње име овај град добио је у вријеме владавине Херцег Стјепана Вукчића Косаче, када је доживио највећи процват и развој. Тада долази до снажног развоја оружарских, златарских, ковачких и обућарских заната.

Из тог су периода сачувани значајни примјерци златарског умијећа који се чувају у Ризници Манастира Савина.

Поводом крсне славе, јутрос је служена Света литургија, а вечерас у 21 час планирано је свечано отварање културно-духовне манифестације „Трг од ћирилице“ и „Ђедовог сабора – од Дунава до мора сињега“ на Канли кули.

Дугогодишња сарадња Источног Сарајева и Херцег Новог озваничена је крајем јула ове године, када је Скупштина града Источно Сарајево усвојила Одлуку о братимљењу нашег града и општине Херцег Нови, чиме ће привредне, културне и пријатељске везе наше двије локалне заједнице бити додатно ојачане.

фото: Туристичка организација Херцег Нови