ЋОСИЋ: ГРАДСКА УПРАВА, У САРАДЊИ СА ОПШТИНАМА, МОЖЕ КРЕИРАТИ ОДРЕЂЕНЕ МЈЕРЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

550

У Градској управи Источно Сарајево данас је одржан  састанак  о актуелној ситуацији у привреди код нас и у окружењу, а осим о домаћим темама, било је ријечи о негативним ефектима у привреди изазваним сукобом у Украјини.

Састанак је организовала Подручна привредна комора Источно Сарајево у сарадњи са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и предсједником Привредне коморе Републике Српске, Пером Ћорићем.

-Вријеме у којем функционишемо у посљедњих 15 дана, имајући у виду кризу која је присутна у Европи и свијету, а у вези је са сукобом у Украјини, може се слободно рећи да је у посљедњих пола године до годину, с обзиром на економске активности присутан тренд инфлације у Републици Српској, те да је инфлација пожељна у ограничавајућем нивоу, рекао је Ћосић и додао да се чини да се изашло из тог оквира.

 Ћосић је нагласио да је састанак прилика да се одговори, не само на питања у вези са инфлацијом, већ и о даљим правцима сарадње јавног и приватног сектора.

-Надам се да ће данашњи састанак са привредницима понудити конструктивну расправу, али засновану на реалним рјешењима и могућностима, како би формирали одговарајуће закључке, а послије ће Управни одбор привредне коморе наћи начин како те закључке усмјерити, рекао је градоначелник.

Он је истакао да  Градска управа Источног Сарајева, заједно са надлежним општинама, на одговарајући начин може креирати  одређене мјере, како се ефекти поскупљења, првенствено енергената не би одразили негативно на становништво.

-Свјесни смо чињенице да у посљедњих пола године, привреда Републике Српске и БиХ је пред великим изазовима, а  већ крајем прошле године је дошло до наглог повећања цијене енергије и цијена репроматријала, рекао је Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Репиблике Српске,  те нагласио да је то све  усложнило пословање привредних субјеката.

Он је рекао да привреда Републике Српске нема велику спољнотрговинску размјену са Украјином, око 10 милиона КМ,  и око 100 милиона КМ са Русијом, те  додао да није ријеч о великим износима, али и да су највећи трговински партнери Републике Српске земље Европске уније (ЕУ), али да је ова криза  утицала и на њих, те је посљедично дошло до великог поскупљења енергената.

Ћорић је прокоментарисао и да неће доћи до несташице брашна, али би могло да дође до поскупљења, што ће бити компензовано из дозначених средстава. Истакао је да је могуће краткорочно укидање акциза на цијене нафте од 0,3 КМ по литру, што би довело до краткорочног растерећења привреде и становништва.