ЋОСИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ СЛАВЕ ХРАМА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ПОФАЛИЋИМА

82

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствовао је данас прослави славе храма Преображења Господњег у Пофалићима, који је освештан 1940. године од када не престаје традиција обиљежавања храмовне славе и прославе која традиционално окупи велики број вјерника, Срба православаца.

Ћосић је рекао да је током свог постојања, чак и у најтежим временима за Српску православну цркву и наш народ, Преображенска црква била и остала мјесто окупљања и саборовања, мјесто подсјећања да као људи морамо стално радити на томе да будемо бољи ако желимо да свијет око нас буде такав.

„Нажалост, Срба православних вјерника у Сарајеву је данас веома мало, али је велика срећа да је огроман број оних чији су коријени у Сарајеву и који схватају важност одржања ове традиције, што гарантује да ћемо се овдје окупљати док год као народ постојимо“, објаснио је Ћосић.

Он је додао да српски народ схвата важност одржавања ове традиције и окупљања, не само овдје, већ и у најстаријем вјерском објекту у Сарајеву – Старој цркви на Башчаршији, као и прелијепој Саборној цркви и свим другим православним храмовима у Блажују, Високом, Хаџићима, Кисељаку, Рељеву, Илијашу…, који су доказ нашег вишевјековног постојања на овим просторима.

„Нећемо заборавити наше коријене, ни оно што нас је кроз историју одржало, а то је Српска православна црква и јединство које она представља, без којег као народ тешко да можемо опстати у данашњем немирном времену“, закључио је Ћосић.