ЋОСИЋ ОТВОРИО ДРУГИ СИМПОЗИЈУМ ДРУШТВА ДОКТОРА МЕДИЦИНЕ

93

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, као изасланик предсједника Републике Српске, отворио је данас Други симпозијум Друштва доктора медицине Републике Српске, који се одржава у Источном Сарајеву уз учешће еминентних стручњака из различитих области.

Ћосић је рекао да је потребно задржати медицински кадар и наћи начин да им се повећају примања, те наставити са побољшањем услова у здравству што је већ започето изградњом болница у Добоју и Требињу, као и добрим условима у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву.

Градоначелник Ћосић најавио је да ће већ у наредној години Градска управа у сарадњи са општинама креирати понуду стамбених објеката под повољним условима младим љекарима и медицинским радницима.

„Ми морамо да понудимо земљиште, да издвојимо буџетска средства да се суфинансирају неке ствари како би млади доктори рјешавали своја стамбена питања, а на Министарству здравља и социјалне заштите је да ради на условима који би донијели бољу плату“, истакао је Ћосић.

Ћосић је навео да се у Источном Сарајеву често чује да постоје релативно добри услови у којима бораве пацијенти у Болници „Србија“, али и да у посљедње вријеме одређени број доктора медицине одлази из здравствених установа са подручја града.

„То не треба скривати, о томе треба разговарати. Мислим да је, осим тог стручног дијела наша улога данас овд‌је, као градских власти, да кажемо да те ствари требамо рјешавати у сарадњи са здравственим установама, али и ресорним министарством“, рекао је Ћосић.

Ћосић је указао да је једна од тема о којој се треба разговарати и модернија медицинска опрема, истичући да је она набављена прије шест година на отварању Болнице „Србија“ једним дијелом већ застарјела.

„Знамо да Болници `Србија` треба мамограф, боља магнет резонанца и нова опрема која ће смањити редове чекања“, рекао је Ћосић.

Симпозију се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика уз финансијску подршку града Источно Сарајево.

Град Источно Сарајево/Срна