ЋОСИЋ: РУСКЕ СПАЛИОНИЦЕ СМЕЋА БОЉЕ И ЈЕФТИНИЈЕ ОД ЕВРОПСКИХ

184

Представници компаније из сибирског града Кемерова заинтересовани су за одређену пословну сарадњу која би могла да резултира продајом спалионице смећа, погодне за инсталацију у градовима Републике Српске, чија је технологија боља и јефтинија од европске, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

„Нама у Источном Сарајеву погодује што се ради о спалионицама мањег капацитета између једне и пет тона отпада на час, односно између 15.000 и 42.000 тона годишње, што одговара нашим потребама. Важна је и цијена, која не би прешла 10.000.000 КМ“, рекао је Ћосић, који се у Москви састао са представницима ове сибирске компаније.

Ћосић је навео да су партнери из Кемерова, поред продаје спалионице, заинтересовани и за неку форму јавно-приватног партнерства.

Према његовим ријечима, у наредна два мјесеца ће вјероватно бити потребно отићи у посјету сједишту компаније у Кемерову, гдје би дефинисали споразуме о пословној сарадњи.

„Прије конкретних договора, морамо да видимо да ли руске спалионице задовољавају еколошке стандарде. Због тога је у нашој делегацији био и директор предузећа Хидроелектране на Дрини Недељко Перишић, те начелник општине Вукосавље Борислав Ракић као представник групе општина са сјевера Републике Српске“, рекао је Ћосић.

Он је додао да Градска управа интензивно покушава да дође до технологије која ће ријешити питање збрињавања комуналног отпада на подручју Источног Сарајева, пошто постојеће двије депоније не испуњавају услове да буду регионалне санитарне депоније, како то предвиђа стратегија управљања отпадом у Републици Српској.

Ћосић је подсјетио да је прошле године са начелником општине Источно Ново Сарајево Јованом Катићем посјетио и спалионицу смећа у Чешкој.

„Код чешке Владе смо чак прошли пројекат који подразумијева израду студије изводљивости за спалионицу отпада. Међутим, проблем је што се ради о спалионици од 130.000 тона смећа на годишњем нивоу процијењене вриједности 130.000.000 евра. Зато нам је руска опција прихватљивија, јер инвестиција са комплетном изградњом спалионице и свих инфраструктурних радова не би прешла 10.000.000 КМ“, појаснио је Ћосић.

Ћосић је навео да су током дводневног боравка у Москви имали састанак и са професорима из Саратова, гдје су присуствовали презентацији конвертовања свемирских ракетних технологија у технологију за спаљивање медицинског и анималног отпада.

„Тај ракетни пламен буквално све разлаже у атоме без икаквих остатака. То је технологија која је боља од канадске плазма технологије. Мислим да је то пренапредно за нас, јер ми немамо људе који би радили на томе“, рекао је Ћосић.

/Срна/