ЋОСИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

382

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић разговарао је данас са делегацијом Борачке организације Републике Српске о подршци борачкој популацији и пројектима који ће, с циљем његовања културе сјећања, бити реализовани на подручју града Источно Сарајево.

Градоначелник Ћосић рекао је да Градска управа Источно Сарајево издваја 150.000 КМ годишње за борачку популацију,  те да је сарадња локалних власти са представницима општинских борачких организација одувијек била на изузетно високом нивоу.

Ћосић је нагласио да је, осим бриге о борачким категоријама становништва, веома важно да развијамо културу сјећања и да не дозволимо да догађаји и знамените личности из наше прошлости буду заборављени.

„Претходно руководство Градске управе Источно Сарајево урадило је пројекат ‘Капије града’, својеврсног спомен-обиљежја које треба да симболизује егзодус Срба из Сарајева, док је у току израда идејног рјешења Спомен-комплекса страдалим српским цивилима Сарајева у 20. вијеку, које ће бити смјештено у Парку Сунце у Источном Новом Сарајеву, а које ће на симболичан начин, кроз специфичне приказе, представљати страдање Срба у три рата“, истакао је Ћосић, подсјетивши да су почеле и активности у вези са градњом споменика жртвама НАТО бомбардовања.

Ћосић је напоменуо да је на Палама почела изградња Музеја обрамбено-отаџбинског рата, те да се размишља о Споменику Републици Српској, који би требало да буде грађен у тој општини.

Предсједник Предсједништва БОРС Александар Савић изразио је задовољство добром сарадњом локалних борачких организација и представника власти у граду Источно Сарајево, нагласивши да то треба да буде примјер и осталим регијама у Републици Српској.

Савић је нагласио да Борачка организација Републике Српске наставља да несметано ради, без обзира на одсуство предсједника Миломира Савчића.

„О томе ће бити ријечи на сједници Предсједништва БОРС, гдје ћемо разговарати и о томе на који начин можемо да помогнемо нашим саборцима који се суочавају са оптужбама за ратни злочин“, истакао је Савић.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да представници градске власти Источног Сарајева континуирано показују бригу према борачкој популацији ове регије, те да се из градског буџета издвајају значајна средства за допунска права бораца, али и одржавање Војничког гробља „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица, који је присуствовао данашњем састанку, захвалио је градоначелнику и представницима Градске управе за бригу коју показују према борачким категоријама, посебно похваливши активности његовања културе сјећања, јер је, како је истакао, веома важно да и будуће генерације сазнају истину о свему што се дешавало на овим просторима.

Данашњем састанку присуствовали су предсједник Одбора  ратних војних инвалида БОРС Марко Милошевић и предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца у БОРС Немања Мочевић.