ЋОСИЋ: СТРАДАЛА СУ И СРПСКА ДЈЕЦА, ОПРОСТА НЕМА ДОК ПОЧИНОЦИ НЕ БУДУ КАЖЊЕНИ

76

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да они који су у посљедњем рату били против Срба треба да признају да су и српска дјеца страдала, па ће се тада лакше доћи до починилаца и опроста.

Ћосић је на обиљежавању Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева истакао да су ова дјеца убијена само зато што су били Срби.

Он је подсјетио да за убиство дјевојчица Наташе Учур /10/ и Милице Лаловић /11/, чије су трагичне судбине постале синоним страдања дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије, нико никада није одговарао.

„Због будућих генерација морамо да обиљежавамо овај датум и да истакнемо његову важност. Заборава нема, али је опрост могуће постићи оног тренутка када злочинци буду одговарали“, рекао је Ћосић.

Он је указао да не треба занемарити ни чињеницу да су српска дјеца убијана и од 1941. до 1945. и од 1914. до 1918. године.

„Кад год је неки окупатор анимирао оне који су нам наводно браћа да нас убија само зато што смо Срби и што смо најстарији вијековни народ овдје“, појаснио је Ћосић.

Ћосић сматра да треба жалити сваку жртву убијену на овим просторима и да починиоци треба да одговарају, што је једини пут да би БиХ била срећније окружење за будуће генерације.

„Тужни су ови дани и мјесеци сваке године – фебруар, када обиљежавамо почетак егзодуса из Сарајева прије 28 година, март када је убијен српски сват Никола Гардовић, а 11. марта обиљежавмо убиство двије дјевојчице, што је симбол страдања све дјеце која су убијена од 1992. до 1995. године“, подсјетио је Ћосић.

У дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву служен je помен и положени су вијенци на спомен-обиљежје поводом Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

/Срна/