БОРЦИ СРПСКЕ ИЛИЏЕ НА ВИДОВДАНСКОЈ АКАДЕМИЈИ У НИШУ

831

Стотину двадесет ратних ветерана и њихових потомака из Источног Сарајева присуствовало је вечерас Видовданској академији у Нишу на којој је легендарном доктору Миодрагу Лазићу постхумно додијељен орден Светог Романа, највеће признање Епархије Нишке.Орден је примила Нина Вујошевић, кћерка доктора Лазића.

„То су пријатељи и поштоваоци мога оца који су дошли да му се поклоне. Од његове смрти десило се толико тога што је показало колико га је много људи вољело и сваки од тих догађаја за нас је био веома дирљив као подсјећање какав је великан био мој тата“, рекла је Нина Вујошевић.

Предсједник “Илиџанског борца” Горан Шеховац казао је да на овај начин желе да одају почаст некадашњем саборцу, српском хероју и хуманисти.

„Доктор Миодраг Лазић својим несебичним, хуманим радом је задужио је српски народ овог краја да заувијек чува успомену на њега, а ово путовање је најмање што можемо да учинимо како бисмо му се бар дијелом одужили за све оно што је чинио за нас у тешким, ратним временима. Због епидемије вируса корона нисмо били у могућности да присуствујемо сахрани и четрдесетодневном помену али смо у договору са породицом доктора Лазића одлучили да за Видовдан посјетимо његов гроб и одамо му почаст“,казао је Шеховац.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић казао је да је доктор Лазић оставио неизбрисив траг у некадашњем Српском Сарајеву те да Срби са ових простора имају обавезу да његују успомену на његово дјело.

„Сутра ћемо присуствовати помену доктору Лазићу на Новом гробљу у Нишу, када ћемо положити и цвијеће, да се са борцима из Источног Сарајева и другим људима присјетимо и још једном одужимо доктору Лазићу за све што је учинио за нас“, рекао је Лучић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је да је са Градском управом Ниша договорено да књига „Дневник ратног хирурга“, доктора Миодрага Лазића, коју је постхумно објавила Новинска агенција Републике Српске – СРНА, буде преведена на руски и енглески језик.

„Договорили смо да са Новинском агенцијом Републике Српске – СРНА и породицом обезбиједимо још квалитетније издање новообјављене књиге“, рекао је Вуковић.

/ИС Радио/