БУЏЕТ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО ЗА 2019. ГОДИНУ ОСТВАРЕН СА 99,59 ОДСТО

807

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас одлуку о извршењу буџета града за 2019. годину, који је остварен у износу од 15.092.948 КМ, што је 99,59 одсто од плана.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да су градске власти и протеклу годину завршиле са успјехом и суфицитом од око 60.000 КМ, те да су још једном показале способност да правилно планирају и троше средства.

Вуковић је појаснио да је у извршењу буџета приказан суфицит у износу више од милион КМ, али да се то односи на неутрошена намјенска средства која ће бити пренесена у ову годину, а која ће бити утрошена за реализацију планираних пројеката.

„Ово је показатељ успјешног руковођења и реалног управљања оним што имате“, рекао је Вуковић и подсјетио да Град протеклих година у континуитету остварује суфицит у буџету.

Вуковић је изразио задовољство због усвајања извјештаја о раду градоначелника и Градске управе за 2019. годину са 18 гласова „за“ и 10 „против“, јер су, како је рекао, и одборници који су гласали „против“ у току расправе похвално говорили о одређеним активностима.

Вуковић је нагласио да је прошла година обиљежена многобројним пројектима, реализованим у свим општинама, али и значајним догађајима, међу којима је истакао Олимпијске игре младих /ЕЈОФ 2019/, које су на посебан начин промовисале град Источно Сарајево.

Вуковић је рекао да је на данашњој сједници донесена и важна одлука у корист борачких категорија становништва.

„У складу са Законом о приватизацији, пронађено је рјешење за додјелу девет станова у трајно власништво породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида, као и књижење ове имовине. Град Источно Сарајево одрећи ће се свих потраживања у њихову корист и неће тражити плаћање“, појаснио је Вуковић.

Вуковић је рекао да је Градска управа власник 22 стана на подручју Источног Сарајева, те да ће на наредним сједницама бити донесена одлука како да и осталих 13 станова укњиже породице из социјално угрожених категорија које их тренутно користе.

Градоначелник Вуковић рекао је да су одборници данас усвојили и извјештаје о раду и финансијском пословању предузећа и установа чији је оснивач град за 2019. годину, као и план пословања за 2020. годину.

„Морам да нагласим да су сва ова предузећа и установе, чији је оснивач Град, пословала позитивно, да су успјешно завршила прошлу годину, те да се у том смислу могу посматрати као дио успјешне пословне политике коју водимо“, рекао је Вуковић.

Вуковић је похвалио рад Туристичке организације „Јахорина- Град Источно Сарајево“, Градске развојне агенције, Аграрног фонда града Источно Сарајево, као и Градског радија.

Одборник Српске демократске странке Горан Шеховац рекао је да нико не може да износи било какве примједбе на буџет који је извршен скоро стотину одсто.

„Клуб одборника СДС задовољан је радом градоначелника и Градске управе. Промоција града врши се на врло добар начин, а веома је важно и што се све обавезе према буџетским корисницима редовно измирују“, рекао је Шеховац, додајући да Градска управа издваја око 150.000 КМ за борачке организације, те да издваја око 50.000 КМ за одржавање Војничког спомен гробља Мали зејтинлик.

„Град годишње издваја 300.000 КМ за субвенционисање нерентабилних аутобуских линија, око 500.000 КМ за средње школе, средства за саобраћајнице, социјална давања“, додао је Шеховац.

Шеховац је подржао и рад Градске развојне агенције, истакавши и да сви одборници треба да значајније подрже рад ове агенције, путем које се могу обезбиједити средства за реализацију одређених пројеката.

„Захваљујући пројекту који је урадила Градска развојна агенција обезбијеђено је 505.000 КМ за велику инвестицију коју ће реализовати Туристичка организација Источног Сарајева, али и други пројекти који су рађени у сарадњи са владиним и невладиним организацијама“, нагласио је Шеховац.

Директор Туристичке организације „Јахорина-Град Источно Сарајево“ Игор Тошић рекао је да су приходи од боравишне таксе у протекле три године порасли за око 70 одсто, што је јасан показатељ интензивне туристичке промоције коју је ова организације вршила, али и добре сарадње са свим туристичким субјектима, првенствено са ОЦ Јахорина.

„Промјена имена туристичке организације допринијела је брендирању ове организације, али и саме туристичке дестинациије-Јахорине, која је постала препознатљива у цијелом свијету“, рекао јје Тошић, додајући да је Јахорина примарна дестинација која доноси највећи приход и биљежи највећи број долазака, али и која омогућава промоцију свих осталих дестинација у нашем граду које туристи посјећују на дневном нивоу.

Тошић је подсјетио да су Источно Сарајево недавно посјетили представници туроператера и новинара из Кине и Русије, који су показали интерес за успостављање сарадње.

„У наредном периоду планирамо да направимо тзв.туристичке пакете који ће, осим Јахорине, обухватити и друге дестинације у нашем граду, како бисмо туристима понудили занимљив и садржајан аранжман, те омогућили већу промоцију Равне планине, Трбевића, као и свих других туристичких капацитета којиима град Источно Сарајево располаже“, рекао је Тошић.