ДЕЛЕГАЦИЈА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ПОСЈЕТИЛА НАЈВЕЋИ ПОГОН ЗА ПРОИЗВОДЊУ ВАГОНА И ДИЗЕЛ МОТОРА У КОЛОМЕНСКОЈ ОБЛАСТИ

943

Делегација града Источно Сарајево, другог дана радне посјете Русији, посјетила је фабрику машина и алата у граду Коломна, гдје је разговарано о могућностима сарадње у машинској индустрији, науци и технологији, те размјени искустава у овим областима.

Фабрички погон Коломенског завода највећи је погон за производњу вагона и дизел мотора и запошљава 400 радника. Овај провредни гигант са импозантним историјатом  и квалитетом производње одговара потребама савременог тржишта, па је ова посјета веома значајна са аспекта могуће сарадње.

„Предмет нашег интересовања јесте и сарадња на привредном, али и научном, нивоу, због чега су у делегацији града Источно Сарајево и универзитетски професори. Није случајно што је са нама и представник Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те се надамо да ћемо успјети да и на том нивоу остваримо одређену сарадњу“,  истакао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

У Коломенском заводу су, како каже генерални директор Завода, Димитриј Мирни, отворени за сарадњу. „Надамо се да ћемо сарадњу са Источним Сарајевом и Републиком Српском проширити и у области привреде и трговине, а ми смо у том смислу отворени за наставак дијалога“, рекао је Мирни.

Делагација Источног Сарајева посјетила је и фабрику Музеј пастила у Коломни, која је основана 1852. године, а сматрана је најбољом фабриком посластица у Коломенској области. У Музеју пастила постављена је велика изложба посвећена традицији, историји и технологијама за припрему пастила. Ту се приказују стари рукописни рецепти, уџбеници за производњу посластица, као и рекламни плакати из тог времена.

Претходно су градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и начелник руског града Kоломна Денис Лебедев потписали су споразум о сарадњи и братимљењу два града.

Споразумом је дефинисан развој сарадње у области информационих веза, предузетништва, здравства, образовања, спорта и туризма, сарадњи друштвених и омладинских организација, размјени умјетничких друштава, стварању заједничких савјетодавних тијела за размјену делегација и стручњака из различних сфера трговинских, економских и других активности.