ДЕЛЕГАЦИЈА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ПУТУЈЕ У НИШ ДА ОДА ПОЧАСТ ДОКТОРУ ЛАЗИЋУ

1838

Делегација из Источног Сарајева отпутоваће у суботу у Ниш, гдје ће посјетити  гроб доктора Миодрага Лазића и присуствовати Видовданској академији коју организују управа Саборне цркве и Град Ниш. Путовање организује Општинска борачка организација „Илиџански борац“, а делегацију некадашњих бораца, припадника полиције и дјеце погинулих бораца из Источног Сарајева предводиће предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Предсједник  „Илиџанског борца“  Горан Шеховац  рекао је да Илиџанци и грађани Источног Сарајева желе да и на овај начин одају почаст некадашњем саборцу, српском хероју и хуманисти.

„Доктор Миодраг Лазић својим несебичним, хуманим  радом  задужио је српски народ  овог краја да заувијек чува успомену на њега, а ово путовање је најмање што можемо да учинимо како бисмо му се бар дијелом одужили за све оно што је чинио за нас у тешким, ратним временима. Због епидемије вируса корона нисмо били у могућности да присуствујемо сахрани и 40-дневном помену, али смо у договору са породицом доктора Лазића одлучили да за Видовдан посјетимо његов гроб и одамо му почаст. Очекујемо да у делегацији буде око 120 људи“, рекао је Шеховац.

Шеховац је истакао да је делегација Источног Сарајева добила позив да присуствује Видовданској академији коју организују Саборна црква и Градска управа Ниша.

„Веома смо захвални Лазићевој кћерки Нини Вујошевић, градоначелнику Ниша и члановима удружења Иницијатива за помоћ у организацији овог путовања, а почаствовани смо и позивом на Видовданску академију на којој ће доктору Лазићу бити постхумно додијељено велико признање“, рекао је Шеховац.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да је доктор Лазић оставио неизбрисив траг у некадашњем Српском Сарајеву, те да  Срби са ових простора имају  обавезу да његују успомену на његово дјело.

„У договору са представницима Општинске борачке организације ‘Илиџански борац’ и нашим саборцима који се налазе у другим градовима Републике Српске и  Србије, одлучили  смо да за Видовдан посјетимо Ниш и одамо почаст нашем доктору Лази. Иако многи наши саборци, због здравствених проблема, нису у могућности да крену на ово путовање, заинтересованост је изузетно велика“, нагласио је Лучић.

„Драго нам је што ћемо имати  част да у суботу увече, у порти Саборног храма у Нишу, присуствујемо Видовданској академији, на којој ће доктору Лазићу постхумно бити додијељен Орден Светог Романа, највише признање Епархије Нишке. Ово велико признање  примиће његова кћерка“, рекао је предсједник Скупштине града.

Лучић је захвалио градским властима Ниша и грађанима, који су, како је рекао, са великим поштовањем прихватили идеју о доласку делегације Источног Сарајева, те нагласио да је и то показатељ чврстих веза међу нашим народом које је успоставио доктор Лазић.

Лучић је подсјетио да су грађани Источног Сарајева, представници локалних власти и борачких организација организовали различите активности у част доктора Лазића, те изразио очекивање да ће и неке значајне иницијативе бити реализоване у наредном периоду.

„Имали смо иницијативе да се улице и тргови у нашем граду назову по доктору Лазићу, а знамо и за инициативу ‘Илиџанског борца’ за израду статуе доктора Лазића у природној величини. Поздрављена је и инцијатива у Народној скупштини Републике Српске да се болница у Источном Сарајеву преименује у Болница Србија-др Миодраг Лазић“, истакао је Лучић.

Полазак делегације из Источног Сарајева планиран  је у суботу, 27. јуна у 4,00 часа, испред зграде Градске управе. Парастос доктору Лазићу биће служен у недјељу, 28.6. у 11 часова  на Новом гробљу у Нишу. Делегацији Источног Сарајева у Нишу ће се придружити градоначелник Ненад Вуковић.