ДОБРА САРАДЊА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО И БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

741

Девет породица борачке популације добиће у трајно власништво станове који су сада у власништву Града Источно Сарајево, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, након састанка руководства Градске управе са предсједником Борачке организације РС Миломиром Савчићем и представницима Борачке организације Републике Српске. Одлука о додјели станова биће донесена на наредној сједници Скупштине града.

Вуковић је појаснио да је ријеч о стамбеним јединицама у власништву Града Источно Сарајево, које су изграђене у сарадњи са Владом РС и локалним заједницама, а које су ове породице користиле претходних година.

Градоначелник Вуковић истакао је да би у наредном периоду требало да буде одређена локација за спомен – обиљежје жртвама НАТО бомбардовања, те изразио наду да ће о том питању ускоро бити постигнута сагласност на нивоу града.

„У овој години издвојили смо средства за идејна рјешења и пројекте за још два спомен- обиљежја; Капију града, која треба да симболизује егзодус сарајевских Срба и Споменик Републици Српској, који би требало да буде изграђен на Палама, као мјесту које је симбол стварања Републике Српске“, рекао је Вуковић, додајући да је ријеч о великим пројектима који превазилазе значај локалних заједница и за које је потребна помоћ цијеле Републике Српске.

Вуковић је подсјетио да Град Источно Сарајево издваја и значајна средства за Војничко гробље Мали зејтинлик на Сокоцу, које је симбол страдања српског народа на овом подручју, али и изласка Срба из Сарајева.

Према Вуковићевим ријечима, Градска управа Источно Сарајево издваја 150.000 КМ годишње за допунска права бораца, а средства се додјељују транспарентно, посредством комисија у којима се налазе и чланови борачких  организација, тако да новац  дође до оних којима је најпотребнији.

Вуковић је нагласио да градске власти Источног Сарајева имају дугогодошњу добру сарадњу са општинским борачким организацијама, регионалном организацијом и предсједником БОРС-а Миломиром Савчићем.

Вуковић је похвалио предсједника БОРС Миломира Савчића због достојанственог руковођења Борачком организацијом РС, јер је, како је истакао, веома важно да, у времену када се појављују различити представници разних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, БОРС остане симбол окупљања борачких категорија. Вуковић је додао да је веома значајно и то  што предсједник БОРС-а има професионалан наступ, без политичких утицаја, којим су, како је нагласио, много склони у данашњем времену.

Предсједник БОРС Миломир Савчић истакао је да Источно Сарајево може бити примјер другим локалним заједницама, кад је ријеч о односу према борачкој популацији.

„Имамо дугогодишу добру сарадњу са Градском управом Источно Сарајево, која је заснована не само на професионалним, него и на изузетно пријатељским односима“, рекао је Савчић.

Савчић је рекао да Град Источно Сарајево може рачунати на подршку Борачке организације РС у реализацији свих планираних пројеката.