ДОНАЦИЈА ЗА КАБИНЕТЕ ИНФОРМАТИКЕ У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА И ПРОМОЦИЈА ЕТФ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

1645

Град Источно Сарајево помогао је студентима Електротехничког факултета у Источном Сарајеву израду аутономних мултифункционалних аутомобила-робота, који би требало да ученицима средњих школа са подручја града приближе напредне технологије и омогуће им да током средњошколског образовања стекну специфична знања из области аутоматике, електронике, информатике и мехатронике.

Циљ пројекта јесте промоција науке и технологије, као и самог Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Пројекат је данас представљен ученицима средњихх школа у Сокоцу и Палама, путем показне лабораторијске вјежбе, коју су извели студенти Електротехничког факултета.

„Представници Града Источно Сарајево увијек истичу значај Универзитета у Источном Сарајеву, нарочито Електротехничког факултета, који има висок ниво квалиета и знања, по чему је надалеко познат. За то су заслужни сви који раде на том факултету, јер су успјели да за 20-ак година, колико факултет функционише у Републици Српској, достигну ниво и реноме по којем су познати, како у самој РС, тако и много шире“, рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

„Град Источно Сарајево издвојио је одређена средства којима је подржао и овај пројекат професора и студената, који показују да имају знање и способност да направе технолошке иновације. Ово је веома важно јер је ово и начин да покажемо средњошколцима у четири школе на подручју Источног Сарајева да имају могућности да студирају и остваре значајне успјехе на подручју града, те да Универзитет у Источном Сарајеву има факултете на којима се може стећи знање“, истакао је Вуковић.

Вуковић је рекао да представници Града управо с тим циљем обилазе средње школе, а чиниће то и убудуће у сарадњи са другим факултетима, како би ученицима средњих школа објаснили да вриједи студирати на Универзитету у Источном Сарајеву.

„Не можемо, можда, све студенте задржати на подручју нашег града, али нам је то основни циљ и задатак“, нагласио је градоначелник Источног Сарајева.

Вуковић је најавио такничење ученика средњих школа из Источног Сарајева, које би требало да буде одржанио крајем године, а које ће бити прилика да ученици покажу знања из области информатике и програмирања.

Мултифункционални аутомобил-робот „Ардуино кит“ ученици ће моћи да користе током наставног процеса, првенствено на часовима информатике и рачунарства. Ученици средњих школа моћи ће, на тај начин, да стекну знања и практична искуства из одређених области које нису дефинисане плановима и програмима средњошколског образовања.

Мултифункционални аутомобил-робот „Ардуино кит“ заснован је на микроконтролеру. Остварена су четири сегмента: кретање одређеном путањом и скретање, избјегавање препрека, управљање путем блу тута и контрола (управљање) путем мобилног телефона.

Апликације се могу дограђивати и унапређивати. Презентација пројекта и промоција Електротехничког факултета сутра ће бити одржана у СШЦ „Источна Илиџа“ и СШЦ „28. јуни“ Источно Ново Сарајево.