ЕТФ И ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО РЕАЛИЗОВАЛИ ПРОЈЕКТЕ МЈЕРЕЊА КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА И „М-БОТ“ АУТОМОБИЛА

719

На Електротехничком факултету /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву данас су представљени пројекти развоја система за мјерење нивоа загађености ваздуха на подручју града и „М-бот“ роботског аутомобила намијењеног ученицима средњих школа источном дијелу Републике Српске.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је новинарима да су оба пројекта реализована, уз финансијску подршку града Источно Сарајево.

Поповић је појаснио да је пројектом надзора квалитета ваздуха у Источном Сарајеву, који је најављен прошле године, предвиђено постављање пет мјерних станица на подручју града, од којих би двије требале да буду на Јахорини и Требевићу.

„Сензор и електронику су развили наше колеге и студенти. Електроника је направљена тако да се може искористити. Предвиђено је да се уради и веб апликација која би била постављена на страници града Источно Сарајево и Електротехничког факултета, како би грађани могли да виде тренутно стање квалитета ваздуха“, нагласио је Поповић.

Када је ријеч о „М-бот“ аутомобилу, Поповић је нагласио да је циљ овог пројекта да се кроз њихову подјелу средњим школама покушају анимирати ученици да стекну одређена знања и вјештине који нису предвиђени плановима и програмима средњих школа, а веома су битна јер се те области брзо развијају у свијету.

Асистент на ЕТФ-у Никола Кукрић рекао је да се развоју сензора зе мјерење квалитета ваздуха приступило јер је констатовано да грађани Источног Сарајева намају никакве податке квалитету ваздуха на подручју града.

„Набавили смо потребне сензоре и направили електронику која ће нам омогућити прикупљање података са тих сензора и приказ података путем веб апликације. Сензор има могућност да прикупља податке о ПМ 2,5 и ПМ 10 честицама, те мјерења температуре и влаге ваздуха. Сензор такође може да мјери на температурама од минус 20 до 45 степени Целзијусових, што је довољно за наше подручје“, указао је Кукрић.

Кукрић је појаснио да се електроника која је развијена на овом факултету бежично спаја на инетернет помоћу протокола и шаље податке на сервер, који се приказују унутар веб апликације.

„Друга фаза овог пројекта предвиђа развој мобилне апликације која би имала приступ ликацији корисника и у случају да се налази на мјесту гдје је загађеност ваздуха изнад дозвољеног нивоа, био би обавијештен о загађености и добио би препоруку на којој је локацији је загађеност мања“, навео је Кукрић.

Апсовент на Одсјеку за механику и мехатрионику Драгана Никић испричала је да је неколико студената у сарадњи са професорима и асистентима радило на развоју и прављењу кода за „М-бот“ аутомобил.

„Циљ оваквих пројеката је да се средњошколцима и осталој јавности покаже да се на овом факултету раде практичне ствари и да осим теоријског, стичемо и додатна практична знања, која нам омогућавају да реализујемо конкретне пројекте, као што је наш аутомобил“, рекла је Никићева.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић похвалио је пројекте који се реализују на ЕТФ-у, те поручио да ће Градска управа наставити да подржава рад факултета и Универзитета у Источном Сарајеву.

„ЕТФ је један од оних због којих имамо право да кажемо да вриједи студирати овдје и да се осим дипломе, добија знање које гарантује сигурно запослење. Активизам који видимо овдје је похвалан и може бити свима примјер. НЈихова друштвена одговорност се показала као веома важна јер их често видимо да излазе из оквира стандардне наставе и научноистраживачког рада, што на неки начин јесте обавеза јавних факултета и универзитета“, навео је Вуковић.

Вуковић је посебно похвалио пројекат мјерења квалитета ваздуха, поготово јер ће станице бити постављене на Јахорини и Требевићу и што ће информације, осим грађанима Источног Сарајева, бити доступне и туристима.

Данашњој презентацији присуствовао је и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

/Срна/