ГЛУХАКОВИЋ ОТВОРИО „ЈАГЊИЈАДУ 2018“

1663

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић отворио је данас на Вучјој Луци у општини Источни Стари Град осму туристичко-гастрономску манифестацију „Јагњијада 2018“.

Отварајући „Јагњијаду 2018“, Глухаковић је поручио да би Министарство трговине и туризма од наредне године требало да буде генерални покровитељ ове туристичко-гастрономске манифестације.

„Ово је једна синергија, спој пољопривреде и туризма и најбољи начин да се богатство које овај крај има преточи у добру манифестацију која ће бити међународног карактера“, истакао је Глухаковић.

Он је изразио наду да ће гастро манифестација, као што је „Јагњијада“, од сљедеће године бити уврштена у догађаје од значаја за Република Српску, јер, како каже, превазилази регионалне оквире.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић рекао је да је „Јагњијада“ из године у годину привлачнија, те да у најбољем свјетлу представља ову локалну заједницу, али и град Источно Сарајево и Републику Српску.

Он је навео да је план општине да се уз развој привреде подстакне развој пољопривреде и сточарства чије ће производи бити пласирани кроз туризам.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић каже да је „Јагњијада“ својеврстан гастро-туристички догађај који представља дио традиције, културе и обичаја српског народа на простору Сарајевско-романијске регије.

„`Јагњијада` је постала догађај према коме наша дијаспора планира одморе“, навео је Вуковић и додао да ће ову манифестацију подржати и Туристичка организација Источно Сарајево, те да ће од наредне године, у сарадњи са општином Источни Стари Град и Министарством трговине и туризма, бити обогаћен и њен културни програм.

Свечаном отварању „Јагњијаде 2018“ присуствовали су потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

/Срна/