ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИЗДВОЈИО 75.000 КМ ЗА САОБРАЋАЈНУ СИГНАЛИЗАЦИЈУ

1269

Град Источно Сарајево издвојио је 75.000 КМ за постављање саобраћајне сигнализације на подручју шест градских општина. У току су радови на подручју општине Источно Ново Сарајево, а протеклих дана хоризонтална и вертикална саобраћајна сигнализација постављена је у општинама Пале и Соколац.

Начелник Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено-комуналне послове у Градској управи Источно Сарајево Небојша Џебо рекао је да је за инсталисање хоризонталне саобраћајне сигнализације издвојено 45.000 КМ.

„Извођач радова је сарајевска фирма Саком, која је посао добила након спроведене тендерске процедуре. Радови на хоризонталној сигнализацији подразумијевају исцртавање линија, путоказа, означавање пјешачких прелаза, путних праваца и скретања на коловозу. То су редовне активности које обављамо сваке године“, рекао је Џебо.

Џебо је појаснио да се упоредо изводе радови на вертикалној саобраћајној сигнализацији, односно, постављању саобраћајних знакова, ознака за насељена мјеста, знакова упозорења. „Поставили смо и одговарајуће ознаке у близини школа, с обзром на то да се ускоро очекује почетак нове школске године. Укупна вриједност радова, кад је ријеч о вертикалној саобраћајној сигнализацији, износи 30.000 КМ“, нагласио је Џебо.

Џебо је додао да је извршена поправка постојећих, оштећених саобраћајних знакова, а да ће те активности бити настављене и крајем године, јер врло често долази до оштећења или намјерног отуђења саобраћајних знакова.

Џебо каже да је Град Источно Сарајево ове године издвојио око 300.000 КМ за субвенционисање градског аутобуског превоза, што је изузетно важно, јер омогућава одржавање нерентабилних аутобуских линија у руралним подручјима града.

„Наша улагања у сектору саобраћаја нису мала. Реализовали смо и неке значајне пројекте. У оквиру пројекта тзв. „паметног превоза“ завршили смо прву фазу, која подразумијева уградњу GPS уређаја у све аутобусе, чије вожње суфинансирамо. Сада имамо потпуни увид, пратимо сваку линију, сваки аутобус и не може се десити да, на примјер, неки аутопревозник не изврши своје обавезе и не обави неку вожњу“, рекао је Џебо.

„Већину средстава за пројекте из области саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре обезбјеђујемо на основу наплате комуналне накнаде, коју дијелом користи Град Источно Сарајево за инвестиције комуналне инфраструктуре, а дио тих средстава се враћа општинама“, закључује Џебо.