ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО ПОДРЖАЋЕ ОРГАНИЗАЦИЈУ „ЛУТ ФЕСТА 2018“

1160

У програму 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, који ће трајати од 13. до 18. маја у Источном Сарајеву, учешће је потврдило 11 позоришта из БиХ, Србије, Хрватске, Шпаније, Пољске и Бугарске.

Предсједник Организационог одбора и градоначелник Источног Сарајева  Ненад Вуковић рекао је да је Градска управа још раније препознала велику енергију, креативност и ентузијазам организатора, а да се на данашњем састанку Организационог одбора, којем присуствује први пут, увјерио у озбиљност и висок ниво квалитета овог фестивала.

„Подршка Града Источно Сарајево ни ове године неће изостати, а потрудићемо се да будемо добри домаћини свим нашим гостима, посебно онима који долазе из иностранства. За нас је веома важна промотивна улога овог фестивала, с обзиром на то да је програмом предвиђен обилазак наших најважнијих туристичких дестинација“, рекао је Вуковић на сједници ОО „Лут феста 2018“.

Вуковић је додао да је значајно и то што ће представе бити игране и у другим општинама, те изразио наду да ће представници свих општина узети учешће у организацији овог догађаја. „Важно је подржати културне манифестације које доприносе развоју кулуре у нашем граду, а посебно овакве фестивале који су намијенјени дјеци“, нагласио је Вуковић.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, који већ неколико година учествује у раду Организационог одбора „Лут феста“ рекао је да је веома значајно да се континутет овог фестивала настави, без обзира на одређене потешкоће.

„С обзиром на традицију и посебност овог фестивала, не треба дозволити да дође до било каквих застоја, који могу бити узроковани недостатком средстава. Очекујемо да уз подршку Града Источно Сарајево, Туристичке организације Источно Сарајево и наших општина, као и осталих заинтересованих, овогодишњи ‘Лут фест’ буде добро организован и да на крају сви будемо задовољни“, истакао је Лучић.

Градоначелник и предсједник Скупштине града организоваће, првог дана фестивала, пријем у Герадској управи Источно Сарајево за све учеснике и госте.

На овогодишњем „Лут фесту“ очекују се учесници из Србије: Дечије позориште Суботица, са представом „Авантуре с Карлсоном“, у режији Веселина Бојдева, Позориште лутака Ниш, са представом „Паткица Жуткица“, у режији Дејана Гоцића, Позориште лутака „Пинокио“, са представом „Барони ди Макарони“, у режији Оље Ђорђевић и Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин, које ће се ове године представити са најновијим луткарским остварењем „Трапави змај“, у режији Ирене Тот.

Из Бих ће се представити Босанско народно позориште Зеница, Дјечија, омладинска и луткарска сцена, са представом „Продани смијех“, у режији Дарка Ковачовског и Позориште лутака Мостар, са представом „Пуним једрима“, чију режију потписује Елица Петрова.

Луткарско позориште „Давид Зуазола“ из Шпаније ће се публици представити јединственим, авангардним луткарским спектаклом „Игра времена“, чију режију потписују врхунски умјетници из седам земаља – Пољске, Португала, Тајвана, Грчке, Шпаније, Колумбије и Индије.

Из Бугарске долази Државно луткарско позориште Сливен, са представом „О принцези“, у режији Доре Рушкове и „Соулмејед театар цомпени“, Пловдив са представом „Марионетски кабаре“, у режији Георгија Гадалева. Први пут ће се нашој публици представити Луткарско позориште `Димак` из Ирана, са представом `Кофер и пас`, редитеља Алберта Бигјонија, док ће Луткарско казалиште Вировитица, у копродукцији са Луткарским казалиштем Задар, извести представу `Каштанка`, редитељке Вјере Видов.

У оквиру фестивала планиран је богат пратећи програм.

„Планирано је одржавање петодневне радионице гранд гињол лутке од рециклираног материјала, коју ће водити Зорана Милошаковић, луткарка и мајстор лутака у Позоришту лутака Пинокио, Београд, тродневна радионица анимације `Платно као лутка`, водитеља Јована Царана, луткара и редитеља, дугогодишњег сарадника Народног позоришта `Тоша Јовановић`, Зрењанин и радионица израде гињол лутке `Живахне рукавице`, чији су водитељи Татјана Паскаш, драмски педагог и Тибор Фараго, мајстор лутака, Народног позоришта `Тоша Јовановић, Зрењанин`“, најавио је селектор и умјетнички директор Фестивала, редитељ Витомир Митрић.

Извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је да ће у оквиру едукативног сегмента фестивала бити одржан мастерклас Константина Каракостова, доцента на Академији за позориште и филм Софија, на коме ће се представити различити облици луткарског израза и истраживачки процеси у његовом развоју.

„У пратећем програму фестивала биће одржан Програм посвећен Војиславу Вујановићу, недавно преминулом позоришном и ликовном критичару и пријатељу и дугогодишњем сараднику фестивала“, рекла је Штифанић.

Штифанићева је рекла да ће фестивал угостити и уличне умјетнике, који ће оживјети и анимирати улице и тргове Источног Сарајева.

У оквиру церемоније фестивала биће отворена изложба „Текстил, као ликовни медиј“- креације за театар, ауторке Јасмине Дугић.