ГРАДСКА УПРАВА И ТЕРИТОРИЈАЛНА ВАТРОГАСНА ЈЕДИНИЦА ДОБИЛЕ МЕЂУНАРОДНЕ СЕРТИФИКАТЕ ISO СТАНДАРДА

1297

Град Источно Сарајево добио је међународни сертификат ISO 9001:2015 којим је потврђено да административна служба Града користи европске стандарде у свом раду. Овај сертификат потврђује конкурентност на глобалном тржишту, висок степен и уједначеност квалитета тражених услуга, а карактерише га континуирано унапријеђење свих процеса.

Међународне сертификате добила је и Територијална ватрогасна јединица Источног Сарајева, која сада званично задовољава међународне стандарде ISO 14001:2015 (систем заштите животне средине) и ISO 45001: 2018 (систем заштите здравља, безбједности и заштите на раду).

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је, на састанку са тимом који је учествовао у припреми и реализацији овог пројекта, да  међународно признати сертификат представља потврду озбиљности Градске управе, јер ће се знати да постоје процедуре које се морају поштовати, као и могућност стандардизованих процеса, 

„Драго ми је што смо и званично приступили заједници озбиљних, међународно сертификованих институција, али је веома важно да све ово убудуће спроводимо у пракси“, рекао је Вуковић, изразивши наду да ће будуће руководство града Источно Сарајево надограђивати предвиђене поступке и процедуре.

Консултант на изради пројекта Горан Амовић објаснио је да ови стандарди дефинишу процесе у Градској управи Источног Сарајева, те усаглашеност свих процедура које се спроводе у овој локалној заједници.

„Дефинисано је око 50 процедура које представљају оквир у интерној и екстерној комуникацији представника локалне самоуправе са заинтересованим странама. Одговарајућим процедурама успостављен је контекст организације на начин који осигурава контролу над ризицима који могу имати утицаја на саму Градску управу, али и на ширу друштвену заједницу“, нагласио је Амовић.

Амовић је рекао да је у политици квалитета Градске управе наведено да Универзитет у Источном Сарајеву представља веома важан аспект друштвеног, привредног и политичког живота Источног Сарајева, а да Јахорина треба да буде замајац туризма и развоја на овим просторима.

„Кад је ријеч о стандардима у Територијалној ватрогасној јединици, акценат је стављен на контролу ризика, односно, безбједности и заштите на раду. Описане су све процедуре и поступци које треба да буду спроведени у овим случајевима“, истакао је Амовић.

Амовић је додао да је веома важан и поступак управљања отпадом, јер је тенденција у свијету да се то чини на еколошки прихватљив начин.

„Градска управа Источног Сарајева и ТВЈ, захваљујући међународним сертификатима ISO стандарда, побољшаће квалитет својих услуга, што ће донијети значајну корист и самим грађанима“, закључио је Амовић.

У реализацији овог пројекта учествовао је тим Градске управе и ТВЈ који је предводио представник квалитета у Градској управи Александар Караџић.