ГРАДСКА УПРАВА СТИПЕНДИРАЋЕ ПЕТ БРУЦОША КОЈИ УПИШУ ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ

1097

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и в.д. декана Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву проф. др Татјана Крајишник потписали су данас споразум о пословној сарадњикојим је предвиђено суфинансирање трошкова студирања за пет студената из Републике Српске који упишу прву годину студија на овом факултету (студијски програм Пољопривреда). Споразум је потписан с циљем подстицаја, промоције и реализације уписне политике на Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Вуковић је рекао да Градска управа Источног Сарајева на овај начин жели да помогне Пољопривредном факултету у вези са уписном политиком за студенате прве године студијског програма Пољопривреда у Источном Сарајеву, јер број уписаних није у складу са жељеним квотама.

„Морам да похвалим активности Универзитета у Источном Сарајеву, али и свих факултета и декана, који су схватили да је потребно улагање додатне енергије, али и новца, како би се привукао већи број бруцоша из источног дијела Републике Српске и шире. Град Источно Сарајево се придружује тим активностима, што смо чинили и у ранијем периоду“, нагласио је Вуковић, подсјетивши да је Градска управа помагала и Електротехничком факултету у настојањима да стимулише што већи број студената да упишу тај факултет, те да су одређене активности спроводили и други факултети.

Вуковић је истакао да ће Градска управа Источно Сарајево и даље пружати подршку свим факултетима, јер је очигледано да се, како је рекао, треба борити за студенте.

„На Универзитету у Источном Сарајеву ‘станује’ знање, а ми смо, као локална заједница, али и цијела Република Српска, дужни да промовишемо јавни универзитет и све што имамо на овом простору“, нагласио је Вуковић.

В.д. декана Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву проф. др Татјана Крајишник рекла је да је данашњим споразумом само формализована дугогодишња сарадња Града Источно Сарајево и тог факултета.

„Овај пут акценат је стављен на уписну политику, на начин да ће Градска управа стипендирати пет бруцоша који желе да студирају на студијском програму Пољопривреда, под условом да студирају у сједишту факултета, а без обзира на мјесто пребивалишта“, рекла је Крајишник, те додала да ће ово бити прилика и да студенти који нису у могућности да издвоје средства за студије, упишу овај факултет.

В.д. декана Пољопривредног факултета захвалила је Градској управи Источно Сарајево, градоначелнику и његовом тиму, што су препознали оно што је горуће питање на факултету, а то је мањи број уписаних студената.

„У првом уписном року на студијом програму Пољопривреда који се изводи у Источном Сарајеву и Бијељини било је око 20 кандидата, а имамо и студијски програм Шумарство који се изводи у Власеници, гдје је било десетак кандидата, што је све испод квоте“, рекла је Крајишник.

Тема данашњег састанка био је и закључак Скупштине града Источно Сарајево о заустављању активности у вези са оснивањем студијског програма Агромедитеранска производња у Требињу, које су покренули Пољопривредни факултет у Бањој Луци и Градска управа Требиња.

Вуковић је поновио да се градска власт противи таквим иницијативама и покушајима да један јавни универзитет „задире“ у територију другог универзитета, али и настојањима да се било који студијски програм формира ван сједишта Универзитета у Источном Сарајеву.

Разговарано је и о сарадњи Пољопривредног факултета са Аграрним фондом Источног Сарајева, а данашњем састанку присуствовала је директор Аграрног фонда Ивана Новаковић.