ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ПОЈАЧАТИ МЈЕРЕ И КОНТРОЛУ ЊИХОВОГ СПРОВОЂЕЊА

865

Градски штаб за ванредне ситуације Источно Сарајево на данашњој сједници једногласно је усвојио девет закључака с циљем заштите здравља становника и сузбијања ширења вируса корона.

Након сједнице Градског штаба, којој су осим стандардних чланова који су прописани законом присуствовали и директори домова здравља са подручја града, представници свих шест градских општина, Института за јавно здравство и Болнице „Србија“, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је новинарима да је затражено да општински штабови појачају мјере заштите од ширења вируса корона и да контролни органи, прије свега, инспекција, комунална полиција и Полицијска управа Источно Сарајево уложе додатне напоре и ангажман у контроли спровођења донесених мјера.

Такође, апеловано је на становништво да се уздржи од организовања било каквих прослава у наредном периоду до промјене одлука и епидемиолошких услова.

Градски штаб сугерише општинским штабовима за ванредне ситуације на подручју Источног Сарајева да што боље опреме и организују ковид амбуланте за пријем и обраду пацијената у домовима здравља, да би био смањен притисак на Болницу „Србија“.

Градски штаб тражи да приватне амбуланте достављају податке о тестираним лицима здравственим установама према њиховом мјесту становања.

Један од закључака је и да општински штабови укључе што више стручних особа које треба да присуствују њиховим састанцима.

Затражено је да буде направљен план функционисања здравствене заштите током зимске туристичке сезоне, са нагласком на Јахорину, уважавајући чињеницу да ће домови здравља и Болница „Србија“ имати ограничене могућности пријема и обраде пацијената у наредном периоду са подручја туристичких мјеста.

Градски штаб затражио је од општинских штабова и општинскох изборних комисија да квалитетно, у складу са наведеним мјерама, буду организовани услови на бирачким мјестима сходно прописаним правилима за изборе 15. новембра.

Вуковић је рекао да је свих девет закључака усвојено једногласно, те да на сједници није било ријечи о могућности одгађања локалних избора за прољеће, с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију.

Вршилац дужности директора Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву Небојша Шешлија рекао је да је на ковид одјељењу ове здравствене установе смјештено 28 пацијената, од којих су два на интензивној њези, а заражено је и осам медицинских радника.

-Примјетан је повећан прилив пацијената у посљедње вријеме и апелујем да грађани што више поштују прописане мјере. Морамо радити и на свијести нашег становништва, јер је примијећено да имамо повећан број пацијената који се тестирају у приватним клиникама у Сарајеву, а када добију позитивне резултате не пријављују се у амбуланте ни у болници и слободно се крећу по подручју нашег града, што погоршава ситуацију – истакао је Шешлија.

Он напомиње да се, упркос сложеној ситуацији, рад у болници одвија у пуном капацитету, све амбуланте раде, пацијенти се збрињавају и оперативни програм није прекидан.

-У складу са свим препорукама, болница је направила и планове у вези са могућношћу ширења капацитета у случају ескалације овог проблема. Капацитет ковид одјељења је 55 мјеста, а 10 мјеста је у ковид интензивној њези. Алтернатива је да приземље стационара претворимо у ковид болницу – рекао је Шешлија. 

/Срна/