И ОВЕ ГОДИНЕ БЕСПЛАТНО СКИЈАЊЕ ЗА ДЈЕЦУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

1222

На Јахорини је данас потписан споразум који омогућава бесплатно скијање за дјецу са подручја града Источно Сарајево.

Споразум је са представницима шест градских општина потписао директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић у присуству премијера Републике Српске Радована Вишковића и градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића.

Вишковић је обећао да ће Влада Српске финансирати превоз дјеце са по 10.000 КМ по општини.

У име локалних заједница споразум су потписали начелници општина Пале Бошко Југовић, Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић, Источни Стари Град Бојо Гашановић, Соколац Милован Бјелица, начелник Одјељења за општу управу Источне Илиџе Милета Вуковић и представник општине Трново Огњен Васић.

Потписивању су присуствовали и директори туристичких организација „Јахорина“ и Пале Игор Тошић и Драган Јакић.

Љевнаић је рекао да је прошле године могућност бесплатног скијања искористило више од 16.500 дјеце са подручја Источног Сарајева, а циљ је да се створе здраве навике код дјеце.

– Ово је само један сегмент када дајемо ски-пас дјеци. Апелујемо и на друге да се укључе преко ски-ренте, опреме, транспорта да се тако олакша и помогне родитељима – рекао је Љевнаић на конференцији за новинаре.

Љевнаић је захвалио начелницима општина и градоначелнику Источног Сарајева јер је ово заједнички пројекат.

Он је навео да корист од улагања у развој туризма на Јахорини имају и запослени у Олимпијском центру, којима је плата у односу на 2016. годину већа за 100 одсто, а који ће током празника радити у редовном радном времену од 9.00 до 16.00 часова.

– Први пут се користе шестосједи током ноћног скијања, захваљујући урађеној расвјети од пет километара. Данас и јуче имали смо више од 4.500 скијаша, планина је пуна, захваљујући и гондоли која има капацитет 2.700 скијаша на сат, новом ски-лифту на Пољицама. Има више од 30 центиметара утабаног снијега – рекао је Љевнаић.

Он је за дочек православне Нове године најавио концерт Дарка Лазића.

Љевнаић је навео да су за развој туризма на Јахорини заслужни и начелници градских општина и градоначелник, а највећу захвалност за успјешан рад овог центра упутио је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и премијеру Републике Српске.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељко Елек рекао је да имају велику подршку премијера Вишковића и Владе Републике Српске за развој планине.

– Олимпијски центар је прошле године из властитих средстава инвестирао шест милиона КМ, задужио се још 16 милиона уз гаранцију Владе Срске за изградњу гондоле и, упрос свим тим трошковима, ову годину ћемо завршити позитивно. То говори колики је потенцијал овог јавног предузећа – навео је Елек.

Он је истакао да ће Јахорина постати носилац развоја не само Сарајевско-романијске регије, него цијеле Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да му је драго што присуствује данашњем догађају, јер на овај начин шаљу снажну политичку поруку да сви заједно могу учинити нешо позитивно и корисно без обзира на политичке разлике.

– Могућност бесплатног скијања је јако лијепа, друштвено одговорна ствар која је уведна доласком новог руководства Олимпијског центра. Град је у претходним годинама финансирао превоз дјеце и до сада су имали двије линије са Сокоца преко Пала, те из правца Добриње, Источног Новог Сарајева до Јахорине. Сада дјеца која намјеравају да дођу на Јахорину имају и бесплатну карту од Центра и сигуран превоз – рекао је Вуковић.

Он је додао да је за дјецу потребна опрема, исхрана, учитељ скијања и да вјерује да ће начелници општина то обезбиједити.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је свима који учествују и улажу у развој Јахорине, посебно менаџменту Олимпијског центра који из дана у дан послује успјешно и постиже запажене резултате.

Он је рекао да потписивање споразума показује сензибилитет и одговорност Олимпијског центра према локалним заједницама, да су дјеца све више заинтересована, те да ће општина Пале настојати да им обезбиједи све да дођу на планину.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио је Олимпијском центру у име општине, дјеце, њихових родитеља што су покренули прије три године ову акцију као и граду Источно Сарајеву који су подржавали акцију кроз организовање бесплатног превоза.

Бјелица је захвалио премијеру Српске Вишковићу, који је рекао да ће његов кабинет финансирати превоз дјеце из локалних заједница до Јахорине.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је за то што је дјеци омогућено бесплатно скијање на Јахорини, те нагласио да је континуирана подршка Владе Републике Српске и капацитет Олимпијског центра допринио да Јахорина буде дестинација број један у овом дијелу Европе.

И начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић захвалио је премијеру Вишковићу који је обећао средства за превоз дјеце на олимпијску планину, истичући да то много значи овој изразито неразвијеној општини.

/Срна/